Hisnande, trivsamma dagsturer eller tuffa veckovandringar med luftiga via ferrata-passager. Övernatta på bekväma hotell med trerätters middag eller sov skavfötters med alpinister i högt belägna små hyttor. I Dolomiterna finns något för alla smaker. Text Ingalill Forslund

De typiska alperna ramar in våra dagar.

36 UTEMAGASINET 04.2015

DOLOMITERNA – vandrarens paradis

UTEMAGASINET 04.2015

37

Ju högre desto brantare – vi är snart uppe vid Panacharte.

Anna Andersson, Eli Stangvik och Heidi Dejori på väg uppför bergssidan. 38 UTEMAGASINET 04.2015

–Äntligen uppe! Eli Stangvik är nöjd.

Anne-Mette Futtrup och Eli Stangvik vet ännu inte om att det blir en femrätters lunch.

A

tt vara nära berg känns i hela kroppen. Som om massivens innersta strålar ut en respekt det nästan går att ta på. Det är få aktiviteter som är mer lugnande än att vandra intill en pampig bergssida, lite som när magister Ternberg kom in skolsalen i fjärde klass, vi bara visste vem som bestämde. Det kanske rentav är mindfulness du upplever intill en hisnande bergssida, för det är svårt att älta gamla oförrätter eller låta stressen över jobbplaneringen slita i bakhuvudet, när det enda du ser är höga berg, himmel och ängar där sjöar blänker som utspridda spegelbitar. Och vindens sus jämte din andhämtning är det enda du hör. Och till de vackrare bergen i världen hör de dolomitiska, lätt rodnande i färgen, med torra, knivskarpa och taggiga spetsar, gigantiska bergssidor med utmejslade jättelika pelare som pekar rakt upp mot himlen. Bakom varje nytt krön slås du av ett nytt scenario, som varje gång får dig att vilja utbrista i nya superlativer, om det inte vore för tjatigt för dina vandrarkamrater. Men ett och annat: – Åhhh jisses så fint ! går inte att undslippa, vilket i och för sig är en grym underdrift för egentligen vill du spritta ut i en Julie Andrewsdans över berget.

BÖRJAR BEKVÄMT Vi börjar vandringen sittande i en gondol från byn Ortisei, i Val Gardena, där vi bor – ett bra ställe att ha som utgångspunkt både för dagsturer och för längre vandringar med övernattning. I det blandade gänget finns allt från hyfsat rutinerade utetyper till några mindre erfarna som ger sig av i jeans, och jag tänker ”hur ska detta gå?” Men, det visar sig att danske Poul, som aldrig tidigare upplevt något liknande, med en enkel gratisreklamryggsäck på ryggen, klarar turen med endast smärre blessyrer. Vi har packning för övernattning, förvisso på lyxigare hyttor som mer liknar hotell eller åtminstone bättre fjällstationer, så vi har varken sovsäckar, liggunderlag eller handdukar i säckarna. Då hade Poul inte kommit undan lika lättvindigt. Vandringen börjar i moderat lutning, längs tydligt utmejslade stigar som du kan följa med blicken kilometervis längs bergssidorna. Jag har

de lätta hopfällbara stavarna med. Det har jag alltid, inte minst därför att mina händer har en tendens att svälla upp när jag går med armarna hängande rakt ner. Jag har tänkt att det är ett ålderstecken, men innan denna tur är över så visade det sig att även den yngsta medlemmen i gruppen drabbades av samma symptom. Skönt, för mig alltså. Och Johanne blev också hjälpt när hon lånade mina stavar som ju lyfter upp händerna i hjärthöjd. Några timmar senare når vi en bergssida där stigen försvinner i sicksackmönster uppåt mot kammen. Vi tar vattenpaus vid Broglers Hütte och eftersom utsikten tyder på att det är en svettig timme vi har framför oss drar de flesta av sig några klädlager. Så bär det av uppåt, ju högre desto brantare, här och där i de stenigare delarna ligger stegar utplacerade så vi får hjälp. När vi kommer upp till själva bergskammen vid Panacharte, där vi ska över, åker handskarna fram, det är inte skönt med bara händer mot stålvajrarna som visar vägen. Några få luftiga steg, vi hukar oss in under stenblock och så är vi framme. En ny Sound of Music-scen breder ut sig, en dalgång full av ängar denna gång, och så regn och motvind. Jag lider med Paul som vandrar i jeans, bomull är ju ett av de effektivare materialen för vattenuppsugning så att säga, men han själv deppar inte en sekund. Är det månntro det danska gemytet som ger sig till känna?

UNDVIK AUGUSTI Bästa tiden att vandra är vår, tidig sommar eller höst. I augusti har italienarna själva semester, vilket märks både på priser och antalet turister. Vill du vandra redan i maj ska du vara medveten om att det kan ligga snö kvar högt upp och att alla hyttor inte är öppna. Du kan förstås också bara ge dig ut på dagsturer, men då försvinner en del tid i transporterna upp och ner i liftresor. Eller så kan du göra som vi gjorde, dagstur ena dagen och vandring med övernattning den andra. Vårt gäng fortsätter hela eftermiddagen och anländer till Col Raiser Almhotel, ett mycket bekvämt hotell där trötta danska, norska och svenska leder mjukas upp i bubbelpoolen. (Själv ger jag mig ut på en joggingrunda för att försöka arbeta upp någon slags hunger inför middagen, som jag förstår av UTEMAGASINET 04.2015 39

FAKTA Dolomiterna

Dolomiterna SPRÅK

Tyska, italienska, engelska eller ladinska (en blandning av friulanska och rätoromanska och lika obegripligt som pitmålet för den oinsatte).

FLYG

Heidi Dejori, Anne-Mette Futtrup, Poul Husted, Johanne Trærup , Eli Stangvik, Grethe Rønningen, Gunnar Andersson, Anna Andersson, Lars Hagström och Ingalill Forslund fulla av tillförsikt innan avgång.

Snabbaste och enklaste flyget går till Innsbruck, München eller Venedig. Sedan hyrbil. Det går att åka buss från München om du ska ut på längre vandring eller inte vill ha bil. SAS, LUFTHANSA, SWISS AIR, Air Italia, Dolomiti Air är några av de bolag som flyger hit.

BOENDE

Att vakna upp i Alperna till ljudet av koskällor och se solens första strålar färga den dolomitiska stenen är en upplevelse ställets standard kommer att bjuda på överflöd. Och jag fick rätt.) Andra dagen övergår Alta Via Dolomiti i Dolomiten Höhenweg och vi balanserar ovanför de karaktäristiska bergskulpturerna som ser ut att vara huggna i berget av människohänder. Vi blickar ner över dalgången och svettas. I dag är det varmt när solen ligger på, svalt när molnen kommer fram, vandringen längre och vi är tröttare. Det tystnar i ledet och inte ens Poul sjunger lika ofta idag. När vi stannar för den enkla lunchen – medhavd smörgås och vatten är det några som knyter upp skorna och sträcker ut sina fötter. Cirka en och en halv mil senare, 1 000 höjdmeter upp och nästan lika många ner, är det flera av oss som ser fram emot bastun på hotellet i Ortisei, Adler Dolomiti.

VÄLMÄRKTA LEDER Vandringsmöjligheterna i Dolomiterna är nästan oändliga. Överallt finns tydliga skyltar och lederna är väl utmärkta på stenar. Du kan exempelvis välja en Alta via-led 2000, som 40 UTEMAGASINET 04.2015

innebär att du går på ungefär den höjden i sex dagar om du väljer rundvandringen, eller så väljer du kortare turer. Tidsangivelserna på skyltarna stämmer förvånansvärt ofta mycket bra. Övernattar bäst gör du i hyttor, antingen i de väldigt bekväma med trerätters middagar och med bäddade sängar, eller de enklare, med sovsal och dito meny. Eller varför inte kombinera? Att vakna uppe i Alperna till ljudet av koskällor och se solens första strålar färga den dolomitiska stenen är en upplevelse värd antingen de pengar en hotellnatt kostar eller en obekväm sovplats. Men, boka plats! De flesta besökare bor nere i byarna och tar sig bara ut på de leder som ligger närmast varför det kan bli trångt där, men på högre höjd möter du inte fler vandrare än längs Jämtlandstriangeln. Packningen går att hålla nere, det räcker med stugturssäcken, och ungefär samma utrustning krävs – plus solhatt och vatten. Det du kan lämna hemma är myggmedel. Ja ni hör ju, paradis för vandrare.

Adler Lodge, bekvämt hotell, cirka 80 euro inklusive halvpension, adler-dolomiti.com Almhotel Col Raiser, ett väldigt fint bergshotell, prisexempel cirka 1 300 euro för fyra dagar med halvpension. Colraiser.com Sofie Hütte i Seceda, seceda.com Mycket fakta hittar du på valgardena.it STS_Alpresor, Prima Travel och Wiresor har i många år anordnat vandringsresor till Dolomiterna. Reser du med någon av arrangörerna kan du välja svårighetsgrad på turerna och i priset ingår guide, transfer och ofta halvpension. Priserna ligger omkring 15 – 16 000 kronor för en vecka, vilket troligtvis är billigare än att sätta ihop en egen resa. Information om bergshyttor hittar du här; Club Alpino Italiano, cai.it UTEMETER VANDRING STRÄCKA 10 Km

50 Km

100 Km +

TID 2 Dygn

1 Dag

3 Dygn

4 Dygn

5 Dygn

6 Dygn 1 Vecka +

PACKNING 4 Kg

9 Kg

13 Kg

18 Kg

23 Kg

27 Kg +

TERRÄNG

Stig

Ojämn

Block/sten

Stor höjdskillnad

05.2015 - Utemagasinet (SE)_Val Gardena Trekking.pdf

Dejori på väg uppför bergssidan. Page 3 of 5. 05.2015 - Utemagasinet (SE)_Val Gardena Trekking.pdf. 05.2015 - Utemagasinet (SE)_Val Gardena Trekking.pdf.

591KB Sizes 32 Downloads 132 Views

Recommend Documents

Katalog Gardena 2014.pdf
Řízení zavlažování 41 – 48. Micro-Drip-System 49 – 55. Zavlažování o dovolené 56. Zavlažování květinových truhlíků 56. Pipeline 57. Skrápěcí systémy 58 – 63.

GARDENA katalog_2016_CZ (1).pdf
Bezplatná infolinka pro slovenské. zákazníky: 0800 154 044. Husqvarna Česko s.r.o.,. Türkova 2319/5b. 149 00 Praha 4 – Chodov. 2016 Katalog. Page 1 of 160 ...