Sayfa:1

İlimtepe Trafosu İle Kalıcı Konutlar (TR1) Arasındaki Enerji Nakil Hattı Direklerinin Toprağa Dikilmesi Hava Hattı enerji İletim Direklerin Özellikleri Ve Direklerin Dikilmesinde Uyulması Gerekenler: - Ağaç direkler üzerine monte edilecek mesnet demirleri galvanizli ve ağaç vidalı, demir traversler üzerine konacak izolatör mesnetleri vidalı, somunlu olacaktır. - Hava hattı şebekelerinde kullanılan demir direkler profil demirden teşkil edilecektir. Profil tamamıyla düz olup eğrilik, kamburluk, aşınma ve pastan ari olmalıdır.

- Demir direkler bir kat sülyen iki kat yağlı boya ile boyanmış olmalıdır. - Direklerin diplerine 200 dozlu beton yapılacak ve temel içindeki kısmı yağsız passız olacak ve katiyen boyanmayacaktır - Bütün direkler dikilirken, direğin tellerinin bileşke kuvvetin istikametinde olmasına kuvvetli ekseninin muhtelif istikamette olmasına dikkat edilecektir. - Teller gerilirken secimler o şekilde hesap edilecek ki, en gayri müsait vaziyette azami gerilme hiç bir surette dış tesisat yönetmeliğindeki sınırları aşmasın. - 10 mm² ye kadar olan tellerde N60, 35 mm²’ye kadar tellerde N80 ve 35 mm²’den

büyük kesitlerde N95’lik, hat başı sonlarında ise bir üst tip izolatör ve durdurucu direklerde çift izolatör kullanılacaktır.

- İzolatörler üzeri cilâlı porselenden, çatlak, kırık ve her türlü imalât, kusurundan ari

olacaktır.

- Topraklama levhaları 3 mm. kalınlığında galvanizli sacdan veya 1.5 mm. kalınlığında

bakırdan 0.70x0.70 m. ölçüsünde olacak ve düşey olarak levhanın üst kenarı en az 2 metre derinliğinde gömülecektir.

- Parafodur bulunan ve topraklama yapılan direklerde toprak iletkenleri zeminden itibaren 2.5 metre yukarı ve 0.50 metre aşağıya 1, 1/2" boru içine alınacak ve gerek boru, gerekse iletken direğe muntazam kroşelerle tespit edilecektir.

- Hava hattı enerji iletimi direklerinin seçimi ve dikilmesi esnasında uyulması gerekenlere kesinlikle riayet edilmesi şarttır. - Bu hususlar ihale şartlarında belirtilmiştir.

ve hava hattı enerji iletimi

ile ilgili yönetmeliklerde

Direklerin dikilmesi işlemi için direk yerleri projeye göre tespit edildi. İş makineleri ve görevliler tarafından direk yerleri açılmaya başlandı. Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Yetkilinin İmzası :

www.stajdefterim.org

Tarih :

Sayfa:2 Açılan direk yerlerine projede belirtilen yükseklikte direkler dikilmesine başlandı.İlimtepe trafosu ile kalıcı konutlar (TR1) arasındaki mesafeye göre toplam 35 direk dikilmesi gerekmekteydi. Direklerin dikim işlemleri bitmesiyle birlikte montaj işlemleri sürdürülmekteydi.

Direklerin dikimi ve montaj işlemleri tamamlanarak yer altı enerji iletimi hattının çekilmesi işlemlerine geçildi. Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Yetkilinin İmzası :

Direk Dikimleri

www.stajdefterim.org

Tarih :

Sayfa:3

Yer Altı Enerji İletim Hattının Döşenmesi: Yer Altı Enerji İletim Hattının döşenmesi husun da uyulması gereken hususlar: - Yeraltı kabloları toprak seviyesinden en az 90 cm. derinlikte açılacak kanallar içine dalgalı bir şekilde döşenecektir. - Kablo döşenirken altında ve üstünde 10 cm. olmak üzere toplam 20 cm. kalınlığında kum tabakası bulunacak ve üst kısmı birinci sınıf tuğla ile enine olarak kapatılacaktır. Her tuğlanın altına en fazla iki kablo konacaktır. - Beton zemin altına döşenmesi icap eden kablolar, kanal veya büzler içerisinden geçirilecektir. Yolu veya duvarı kat eden kısımlarda kablolar büzler içerisinden geçirilecektir. - Bu halde veya özel durumlarda kabloların büz içinden geçirilmesi gerekirse büz çapı 15 cm.’den küçük olmayacak ve alt yüzeyinin derinliği 90 cm. olacaktır. - Kablo döşenirken kendi çapının 12 mislinden daha küçük yarı çapında bir kavis yapmamasına dikkat edilecektir. Boru ve künklere girişte kabloların boru kenarlarına temas ederek zedelenmemesi için tertibat alınması şarttır. - Kablo başlıkları, kofre ve buatlar termoplastik cinsten olacak ve özel yalıtkan malzeme ile doldurulacaktır. Yalıtkan malzemeler polyester olmayacaktır - Ağır vasıtaların geçtiği yolları kateden kabloların derinliği 1 m., demir yollarını kat edenlerin 2 m.'den az olmayacaktır. - Kablolar döşenirken yere hiç bir surette sürünmeyecektir. Kabloların ek yerlerinde 1.5-2 m.'lik bir fazlalık bırakılacaktır. - Kanal toprakla kapatılıp, dövülüp, sıkıştırılacak ve artan toprak; kontrol mühendisliğinin veya belediyenin göstereceği yere taşınacaktır. Bozulmuş yollar, tretuvarlar eski haline getirilecektir. - Kullanılacak olan kablo imalât boyuna uygun yekpare olacak ve hiç bir surette parça parça kablolar eklenerek kullanılmayacaktır. - Direğe çıkışlarda kablo gaz borusu içerisinden geçirilecek ve borunun alt ucu kablo geçiş istikametinde kavis şeklinde kıvrılarak betona gömülecektir. - Borunun toprak üstünde kalan kısmı 2.25 m.'den az olmayacak ve boru direğe en az üç yerinden kroşelerle tespit edilecektir. Kablolar havai hat başlıkları ile nihayet bulacaktır. - Yeraltı kabloları ile beslenen site şeklindeki dağınık binalarda, bina girişlerinde kablo buatı kullanılmayıp giriş - çıkış şeklinde bağlantı yapılacaktır. Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Yetkilinin İmzası :

www.stajdefterim.org

Tarih :

Sayfa:4 Hava hattı direklerin dikilmesinden sonra yapılan yer altı enerji iletim hattıyla bağlantısının yapılması işlemine başlandı. Bağlantının yapılmasıyla yer altı enerji iletim aşaması tamamlanarak açılan kanal özenle kapatıldı. Belediye yönetmeliklerine göre kapatılan kanlardan sonra arta kalan toprak v.b. artıkların temizlenme işlemleri gerçekleştirildi.

Teknolojinin gelişmesiyle paralel olarak enerji iletim hatlarında kullanılan kablolar da hızla gelişmektedir. Günümüz teknolojisinde iletim kablolarında en son gelinen nokta itibariyle Fiber Optik Kablolar kullanılmaya başlanmıştır. - Şu ana kadar Türkiye genelinde 75.000 KM Fiber Optik kablo tesis edilmiştir. - Türkiye genelinde santraller arası bağlantının %80’i Fiber Optik kabloyla yapılmıştır. - Fiber Optik kabloların %80’i havai , %20’si yer altı olarak tesis edilmiştir. - BOTAŞ ve TEAŞ güzergahlarında bu kurumlarla ortaklaşa Fiber Optik kablo tesis edilmektedir. Fiber Optik Kabloların Özellikleri: - Fiber Optik kablolar 1310 ve 1550 nm dalga boyunda çalışmaktadır. - Fiber Optik kablolar Single Mode olup kilometrik kayıpları 1310 nm dalga boyunda ortalama 0,36dB/ km 1550 nm dalga boyunda 0,22 dB/ km dir. -

KM kayıpları yüksek olması nedeniyle alt yapımızda MULTIMODE Fiber Optik kablo kullanılmamaktadır. - 4-144 Fiber arasında muhtelif kapasitede Fiber Optik edilmiştir.

Yapılan İşin Konusu/Adı :

Yer Altı Kablolarının Çekilmesi

Öğrencinin İmzası :

kablolar Türkiye’de de tesis

Yetkilinin İmzası :

www.stajdefterim.org

Tarih :

Sayfa:5

Son Yıllar İtibariyle Fiber Optik Kabloların Montaj Durumu

Fiber Optik kabloların Türkiye Genelinde Türk Telekom ve TEAŞ ortaklığıyla gerçekleştirilen 2000 yılına kadar olan alt yapı projesi göstermektedir ki büyük şehirler de fiber optik kablo kullanımı daha da yoğunlaşmıştır. Yapılan İşin Konusu/Adı :

Yer Altı Kablolarının Çekilmesi

Öğrencinin İmzası :

Yetkilinin İmzası :

www.stajdefterim.org

Tarih :

Sayfa:6 Fiber Optik Sistemlerin Avantajları; - Çok geniş bir band genişliği ve taşıma kapasitesi sağlar. - Optik taşıma frekansı birkaç yüz Terrahertz'i (THz) geçmektedir. - Fiber kılın kalınlığı bir saç telinin kalınlığını geçmez. Bu yüzden her türlü koruyucu madde ile kaplansa bile, normal bakır bir kablonun kalınlığını geçmez, çok daha hafif ve ucuzdur. Bu yüzden Uçak, Gemi ve Uydu gibi yerlerde fiber kullanımı popüler hale gelmiştir. - Elektriksel yalıtkan bir malzeme olduğundan parazitlenme (EMI, RFI, EMP) ve etkileşim gibi problemleri yoktur. - Tekrarlayıcı (Repeater) kullanmadan bilgi taşıma mesafesi bakır kablolardan çok daha fazladır. - Uzun mesafelerde bile kayıplar çok azdır. - Gizlilik ve güvenlik sağlar. Fiber Optik kablolardan bilgi çalmak mümkün değildir. Fiber Optik 'in kullanım alanları; * LAN & WAN uygulamaları * Internet * CATV * CCTV * SCADA Sistemleri * Digital TV * Videophone * Fiber To The Desk * Video konferans * Multimedia uygulamaları * Video-on-demand * Fiber To The Home

Fiber Optik Kablo : Fiber Optik kablolar yapıldıkları malzeme, ışığı kırma şekline ve ışığın kablo içinde yayılma şekline göre türlere ayrılırlar. En yaygın bilinen fiber optik kablolar ışığın yayılma şekline göre ayırt edilen Single Mode ve Multi Mode kablolardır. Single mode kabloda ışık düz bir çizgi halinde ilerler. Multi mode kabloda ise ışık çeperlere çarparak ve kırılmalar oluşturarak yayılır. En yaygın olarak kullanılanı Multi Mode kablolardır. Single mode kablolar daha uzak mesafelerde ve kaybın az olması istenilen yerlerde kullanılır. Ayrıca fiber optik kablolar kaplandıkları malzeme ve diğer özelliklere göre de çeşitlere ayrılırlar.

Yapılan İşin Konusu/Adı :

Yer Altı Kablolarının Çekilmesi

Öğrencinin İmzası :

Yetkilinin İmzası :

www.stajdefterim.org

Tarih :

Sayfa:7 Fiber Optik Kablo Sonlandırmaları : Fiber optik kablolar özel kutularda sonlandırılmak zorundadır. Bu kutular duvar tipi (Wall Mount) ve kabinet tipi (Rack Mount) olarak iki çeşittir. Sonlandırma çeşitleri : 1. Direkt Terminasyon 2. a) Mekanik Splicing b) Fusion Splicing. Splice cihazları Konnektörler : ST, SC, MT-RJ, FC vs. olarak şekil ve teknoloji bakımından çeşitleri vardır. Aktif Cihazlar :Transceiver, Convertor, Switch, Fiber Optik CATV Node, CMTS (Cable Modem Termination System) vs. gibi Fİber dönüştürücü ve cihazlar. Fiber Optik Kabloların Karakteristiği Fiber Optik kablolar farklı amaç ve ortamlar için farklı farklı özelliklerde üretilirler. Bir UTP kablonun yapabildiği isi 2 Fiber Kor'u (damar'i) yapabilir. Eğer aynı bölgeye birden fazla Fiber hattı çekilmesi gerekiyorsa; 4,8,16.. damar'lı kablolar kullanılmalıdır. Ama genellikle bir bölge için 4 damarlı Fiber yeterli olmaktadır. Böyle bir kabloda ilk iki damar normal veri iletişimi için, diğer iki damar ise yedek hat olarak kullanılır. Eğer Fiber Optik kablo çekilecek merkezler farklı binalarda bulunuyorlarsa yani kablo dış yüzeylerden geçecek ise kullanılacak Fiber Optik kablo "harici" tipte yani korumalı olacaktır. Eğer ayni binada bulunuyorlar ise "dahili" ya da "dahili/harici" tipte olabilir.

Fiber Optik kablonun tipini etkileyen diğer bir faktör de kablo çekilecek merkezler arasındaki "mesafe" ve "iletim hızı"dır. Fiber kablolar "multimode" ve "singlemode" olmak üzere iki farklı özellikte üretilmektedirler. Multimode Fiber kablolar ayni anda birden fazla iletişim yapma avantajına sahiptirler. Ama multimode fiberler bu avantajına karsın fazla uzak mesafelerde kullanılamazlar. Bu, multimode kabloların dezavantajıdır. Dolaysıyla Eğer kablo çekilecek merkezlerin arası belirli bir mesafeden fazla ise singlemode kablolar kullanmak zorundayız. Özet olarak Fiber Optik kabloların karakteristiği; iletim hızı (kullanılan mode sayısı) ve Fiber'in iletim kayıpları gibi faktörlere bağlıdır. Ve belirli bir mesafeden kısa uzaklıklarda, multimode kablo, uzun mesafelerde de singlemode kablo kullanmalıyız diyebiliriz. Bahsettiğimiz kablonun uzun ve kısa mesafe için belirlenmesine göre de Fiber Optik kablolar için kullandığımız port'lar farklılık gösterir. Standartların belirlediği bu portlar; LX(uzun mesafe için) veya SX (kısa mesafe için) olabilir. Fiber Optik kablonun tipi, port'unun türü ve bunlara ait maksimum mesafe ilişkisi aşağıda özetlenmiştir. Fiber Optik Kablo Multimode Fiber Multimode Fiber Singlemode Fiber Yapılan İşin Konusu/Adı :

Yer Altı Kablolarının Çekilmesi

Port Türü SX LX LX

Maksimum Uzaklık 220 metre 550 metre 5000 metre Öğrencinin İmzası :

Yetkilinin İmzası :

www.stajdefterim.org

Tarih :

Sayfa:8

FİBER OPTİK KABLO SONLANDIRMASI Fiber Optik kablo isçiliği dediğimiz, kablonun çekilmesi ve sonlandırılması çok hassas bir istir. hassas olduğu kadar da önemlidir. Çünkü Fiber Optik kablomuzu standartlarına uygun normlarla üreten bir firmadan aldığımızı, gereken mesafelere bağlı kaldığımızı farz edersek; iletişimde performansı etkileyen diğer bir husus karşımıza çıkar. Bu faktör; Fiber Optik kablo sonlandırmasından kaynaklanan kayıplar. Burada sonlandırmanın önemi ortaya çıkar. Fiber damarları insanin saç telinden daha ince ve hassastır. Multimode fiber 62,5 mikrometre, singlemode fiber 9 micrometre'dir. (1 mikrometre = metrenin milyarda biri, milimetrenin binde biri) Verilen bu değerlerden de anlaşılacağı gibi Fiber isçiliği uzman bir ekip tarafından standartlara uygun, gerekli aletler ile yapılmalı ve Fiber kayıpları ölçülüp testi yapılmalıdır. Bu da en az Fiber Optik kablo seçimi kadar stratejik bir karardır.. Fiber Optik Kablo Çeşidi SİSTEM GEREKSİNİMLERİ

HF- 062 - CX- LU Ürün Bilgisi (nominal değerler)

4 Core

Ürün Bilgisi (nominal değerler)

2 - 12 Core

Kablo Çapı (mm)

6,1

Kablo Çapı (mm)

12.0

Ağırlık (kg / km)

38

Ağırlık (kg / km)

198

Maksimum Gerilme Kuvveti (N) Min. Bükülme Yarıçapı (yüksüz,mm) Min. Bük. Yarıçapı (Montaj sırasında, mm) Bant Genişliği @ 850 nm (MHz.km) Bant Genişliği @ 1300 nm (MHz.km)

800

Maksimum Gerilme Kuvveti (N) Min. Bükülme Yarıçapı (yüksüz,mm) Min. Bük. Yarıçapı (Montaj sırasında, mm) Bant Genişliği @ 850 nm (MHz.km) Bant Genişliği @ 1300 nm (MHz.km)

700

60 90 <200 <500

120 180 <200 <500

Uygulama alanları :

Uygulama alanları :

Bina içi / Bina dışı,

Bina dışı, Kemirgenlere karşı korumalı

zaman zaman su basan büzlerde.

doğrudan toprağa gömülebilir.

Özellikler :

Özellikler :

Non - Metallik, LSF/OH,

LSF dış kılıf malzemesi,

Tight buffer kablo, standart kılıf rengi siyah, IEC 332 - 1' e uygun.

Kemirgenlere karşı çelik zırh, loose tube, standart kılıf rengi siyah, IEC 332 - 3c' ye uygun.

Uygulama Sıcaklıkları :

Uygulama Sıcaklıkları :

Depolama : -40 + 80°C

Depolama : -40 + 70°C

Montaj

: -10 + 70°C

Montaj

: -10 + 70°C

Çalışma

: -25 + 70°C

Çalışma

: -20s + 70°C

Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Yer Altı Kablolarının Çekilmesi

Yetkilinin İmzası :

Sayfa:9

www.stajdefterim.org

Tarih :

Tabloların Montaj İşlemlerinin Yapılması

Tevzi Tabloları - Sac panolu ana ve tali tablolar: - Tablolar en az 2 mm. kalanlığında düzgün satıhlı DKP sac levhalardan yapılacaktır. Panoların kenarları bükülecek ve cıvatalarla birbirine bağlanacaktır. Panolar 40 veya 50 lik köşebentten mamul kuvvetli bir çerçeve dahilinde tespit edilecektir. Demir aksam bir kat sülyen, iki kat mat tabanca boyası veya fırın boyası ile boyanacaktır. - Ana tablo arkasındaki bakım geçidi, ahşap ızgara üzerinde üstü PVC kaplama veya linolyumla örtülü ahşap döşeme ile yapılacaktır. Ana tablo 10 cm. yükseklikte sıvalı bir kaide üzerinde tespit edilecektir. Tablo üstü arka geçitle birlikte 2 mm.’lik sacla kapanacaktır. Bu kapatma sırasında tablo içerisinin havalandırılması dikkate alınmalıdır. - Ana tablonun arka cephesinde yalnız tevzi çubuk ve balaları, muhtelif iletken bağlantıları ve kablo ucu bağlantıları tesis edilip, sık sık kullanılması icap eden her hangi bir ölçü vs. cihaz ve aletler buraya konulmayacaktır. - Ana tablolarda gerilim taşıyan çıplak kısımlar tesadüfi dokunmaya karşı muhafaza altına alınacaktır. Yani 42 volttan fazla nominal gerilimde; izolasyon maddesi ile örtülmüş olmayan bütün kısımlar yükseklikleri 180 cm.’den az olduğu takdirde tesadüfi dokunmayı men edecek, sacdan veya tel kafes vesaire den yapılmış bölümlerde emniyet altına alınacaktır. Bu husus için tellerin lâk ile boyanması veya emaye edilmesi, muhafaza tertibatı olarak kabul edilmez. Tablonun arkasındaki bakım geçidi yetkisiz kimselerin girmesine veya dokunmasına karşı kapatılmış ise, gerilim taşıyan çıplak iletkenlerin örtülmesine (hatta bu geçidin 75 cm. olması halinde bile) lüzum yoktur. Bu takdirde, el ile erişilebilen saha dahilinde ahşaptan yapılmış parmaklığa benzer muhafaza tertibatının mevcut olması kâfidir. Bu şartlar işyerine getirilmediği takdirde gerilim taşıyan çıplak kısımlar ile oda hududu arasında en az 1 metrelik bir açıklık bulundurulacaktır. Her iki tarafa gerilim taşıyan çıplak kısımlar mevcut ise ara genişliği en az 2 metreye çıkartılacaktır. Bu takdirde her iki tarafta tesadüfi dokunmaya karşı muhafaza tertibatının alınmasına lüzum yoktur. Tablonun önünde en az 90 cm.’lik boş bir geçit yeri bırakılacaktır. Tablo altında panonun 40 cm.’lik kısmı boş bırakılmalıdır. - Tablonun arka tarafında bulunan ve akım geçirmeye mahsus olmayan bütün demir aksamı ile tablonun demir iskeleti topraklanacaktır. Toprağa karşı 250 volttan fazla bir gerilimin meydana gelmesini mümkün kılan sistemlerde, iskelet ve çerçevesinin bütün demir kısmının kendi aralarında ve toprak barası ile ve kusursuz olarak bağlantısını ve bu bağlantının devamını temin için özel tertibat alınacaktır. Toprak barası kesiti en az topraklama levhası bağlantı hattı kesiti kadar olmalıdır. Bu hususun temini için montaj bittikten sonra nokta kaynağı veya köprüleme ile uygun yerlerde bağlantı meydana getirmek kâfidir. - Vida bağlantılarının, özel surette temizlenmiş ve asitsiz vazelin ile iyice yağlanmış temas yüzeylerine malik olması şarttır. Vidalar galvanizli veya paslanmaz madenden olacaktır. - Tablo içindeki topraklama tertibatı bakır bara ile yapılacak ve toprak iletkeni ile bağlanacaktır. Bükme tel toprak içine konmayacaktır. Ayrıca tablodan izole olarak bir nötr barası tesis edilecektir. Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Tabloların ve Panoların Montajı

Yetkilinin İmzası :

Sayfa:10

www.stajdefterim.org

Tarih :

- Fakat hiç bir vakit parlak boya kullanılmayıp daima yalnız mat veya tabanca boyası kullanılmalıdır. Sac levhaların boyanmamış yüzleri çift kat pastan muhafaza boyası ile boyanacaktır, diğer yüzleri renk verilmeden evvel sülyen ile astarlanacaktır. - Pano adedinin tayininde kolon ve besleme hatlarının adedi, ışık kuvveti ve yedek akım taksimatı ve muhtelif akım sistemleri düşünülecektir. Bilahare yapılacak ilâve ihtimali de göz önünde tutulacaktır. Muhtelif sistemlerin başka başka tablolara taksimi muhakkak surette şart değildir. Eğer yalnızca tablo kullanılıyorsa her sisteme ait kısım açık, kolay görülebilir işaretler vasıtasiyle ayırt edilecek ve bu suretle hataların önüne geçilecektir. Her şalterin veya sigortanın altına beslenilen yeri gösterir madeni etiketler konacaktır. - Ana tablolarda her panonun belli ölçüleri şunlardır: Genişlik 60-90 cm. toplam yükseklik 210 cm. Bunun alt kısmında 40 cm. kadar bir yer boş kalacaktır. Yerleştirilecek elemanlara göre tablonun derinliği en az 75 cm. kadar olacaktır. - Eğer ana tablo kilitlenebilen bir yerde tesis edilmemiş ise hiç olmazsa bakım geçidinin giriş kafesli ve kilitlenebilir bir kapı ile muhafaza edilmesi uygun olur. - 100 amperden büyük şalter ve sigorta bağlantıları kesin olarak baralar ile yapılmalıdır. Tablo arkasında bulunan iletkenler özel kroşeler vasıtasiyle muntazam bir sıra haline getirilecektir. Baralar normal renklerde işaretlenecektir. - Ana tablonun önden görünüşü; siyah, kırmızı ve mavi renkler fazları, gri renk nötr, beyaz renk toprak olmak üzere bağlantı şeması çizilecek ve çerçevelenerek ana tablo dairesine asılacaktır. - Ölçü aletleriyle şalter, sinyal lambası vs.’nin seçiminde bunların şekil birliğine ve sac panolara uygun tipte olmalarına dikkat edilecektir. Ölçü aletlerinin çapları en az 130 mm. veya 144x144 mm. olacaktır. - Birden fazla pano bitişik monte edildiğinde kullanma yeri ne olursa olsun 1 adet 1. pano olup diğerleri ilâve sac pano sayılacaktır TALİ TABLOLAR: - Tali tablolar duvar yüzüne veya duvara gömülü olarak monte edilecektir. Tali tabloların boyutları İdarenin tasdik edeceği projeye uygulanacaktır. Her sigorta veya şalterin altında beslenilen yeri gösteren madeni veya plastik etiketler bulunacaktır. - 60 A.’den fazla yüklü tablolarda, bağlantılar kablolarla şalterden şaltere veya sigortadan sigortaya yapılmayıp bakır baralar vasıtasıyla ayrı ayrı yapılacaktır. Baralar norm renklerle işaretlenecektir. Tali tablolarla bıçaklı şalter kullanılmayacak ve pako şalter tercih edilecektir. - Tablo çerçeve ve kapaklarının rengi muhitin rengine uygun olacaktır.

Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Tabloların ve Panoların Montajı

Yetkilinin İmzası :

Sayfa:11

www.stajdefterim.org

Tarih :

- Tali tablolarla linye hatları yanmayan malzemeden izolasyonlu sıra klemensler vasıtasıyla tabloya tutturulacak ve nötr hatları da izole edilmiş bakır bir baraya bağlanacaktır. Tabloya giriş kolonlarının faz iletkenleri sabit klemenslere ve nötr iletkenleri bakır baraya bağlanacaktır. Tali tablolar üzerinde topraklama barası bulunacaktır. Topraklama bağlantısı bulunduğu yerdeki tesisata uygun olarak muhakkak yapılacaktır. - Pertinaks, Fiber Veya Benzeri Maddelerden Yapılmış Tali Tevzi Tablolar: - Pertinaks, fiber veya benzeri levhaların kalınlığı en az 5 mm. olacaktır. - Etanş Tevzi Tabloları: – Tesisatı rutubete, toza ve mekanik darbelere karşı korur malzeme ile yapılan mahallerde tablolar dökme demirden veya alüminyumdan ve birbirine eklenecek tipte ve contalı kapakları havi etanş kutulardan yapılacaktır. - 16 mm²’den daha büyük kesitte bağlantıların kullanılmasını icap ettiren hallerde dağıtım, ayrı kutular dahilinde bakır çubuklar vasıtası ile yapılacaktır. - Sigortaları, kapak açıldıktan sonra, anahtar ve şalterleri kapak kapalı iken idare etmek mümkün olacaktır. - Dökme tevzi tablolarında güvenlik hatlarının irtibatı için topraklama baraları ve nötr hatları için izole edilmiş baralar bulunacaktır. Dökme kutular dahilinde bulunan bütün akım taşıyan kısımlar galvanizli veya paslanmaz madenden yapılacaktır.

Projede yer alan bina girişlerine ve site girişlerine tablolar konularak montaj işlemlerinin yapılması için kabloların yerleştirilmesi işleminin yapılması için görev dağılımı yapıldı.

Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Tabloların ve Panoların Montajı

Yetkilinin İmzası :

Sayfa:12

www.stajdefterim.org

Tarih :

Panolar İçin Kullanılan Ölçü Aletleri PANO TİPİ DİGİTAL (SAYISAL) GÖSTERGELİ ÖLÇÜ ALETLERİ 3 veya 3,5 haneli göstergeli

Digit Sayısı : Beslenme Gerilimi :

100, 110, 120, 220, 380 V AC (50-100) Hz aralığında veya 6, 12 V DC

Okuma Hassasiyeti :

1/2000

Analog Çevirme Yöntemi :

Çift eğilimli analog/sayısal çevirme

Hızı :

Saniyede 1 ölçüm (standard)

Gösterge :

4 adet 7 parçalı yüksek verimli 14mm LED gösterge (Standard üretim, kırmızı renkte)

Nokta :

Ölçme alanına göre sabit konumda

Güç harcaması :

max. 4 VA

Mekanik ölçüleri :

(72x72, 96x96, 144x144, 72x144) mm

a) DC VOLTMETRELER Ölçme Sahası :

200 mV' dan 2000 V' a kadar giriş gerilimine bağlı olarak

Hassasiyet :

% 1 veya % 0,5

b) AC VOLTMETRELER Ölçme Sahası : Hassasiyet :

(40-500) Hz aralığında 200 mV' dan 2000 V'a kadar direkt ve (n/0,1-n/0,11-n/0,12) kV' lük gerilim trafosu üzerinden olan bağlantılarda her gerilim kademesi için % 1 veya % 0,5

DC AMPERMETRELER : Ölçme Sahası : .

200 mikro A' den 100 A' e kadar direkt ve 10 A' dan 20 kA' e kadar şöntlü

Hassasiyet :

% 1 veya % 0,5

d) AC AMPERMETRELER Ölçme Sahası :

(40-500) Hz aralığında 5 mA' den 100 A' e kadar ve (n/1n/5) A' lik akım trafosu üzerinden olan bağlantılarda her akım kademesi için % 1 veya % 0,5

Hassasiyet : e) FREKANSMETRELER :

AC (100, 110, 120, 220 ve 380) V 3 haneli sayısallarda (30-700) Hz, 4 haneli sayısallarda (30-700) Hz

Giriş Gerilimi : Hassasiyet :

0,50% . Not : Besleme gerilimine ihtiyaç yoktur.

f- MONOFAZE COS Q METRE

AC (40-60) Hz aralığında (100, 110, 120, 220 ve 380) V

Giriş Gerilimi :

AC (40-60) Hz aralığında (1 veya 5) A Sekonder akımlı trafo üzerinden

Giriş Akımı : Ölçme Sahası :

0,5 (IND) - 1 (OMİK) - 0,5 (KAP) . 1,50%

Hassasiyet :

Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Panolara Yerleştirilen Ölçü Aletleri

Yetkilinin İmzası :

Sayfa:13

www.stajdefterim.org

Tarih :

CRC ÜRETAN İZALATÖR CRC ÜRETAN İZALATÖR, Tek karışımlı poliüretan yalıtkan. KULLANIMI

Uygulanacak yüzeyi önce yagdan arındırın ve temizleyin. bu amacla crc co-contact temizleyiçi veya crc lectra temizleyici kullanın. en iyi sonucu almak için bir kalın tabaka terine iki ince tabaka olarak uygulayın. ikinci tabakamnın yüzeye daha iyi yayılıp kavrayabilmesi için 24 saat içinde uygulanmsı gerekir. püskürtme veya daldırma metodları uygulanabilir. kullanılmadığı zamanlar daldırma tankının ağzı kapatılmalıdır.15-20 dakikada dokunulacak kadar kurur. Elektrik veya elektronik ekipmanlar yalıtkanlık sağlar. nem kir ve tozu dışarıda tutar. Baskılı devre, konektör, bobin v.b. ekipmanı kirli hava ve paslandırıcı etkilere karşı korur. Tahriş ve hasara karşı koyar. ilerken olmayan, dayanıklı, sert ve esnek bir tabaka oluşturur. çabuk kurur ve uygulandığı yüzeye sıkı tutunur. Havada kuruyan çilalar gibi kullanılan, ancak poliuretanların sertlik ve performansına sahip, sağlam, tek karışımdan oluşan bir sistemdir. saydam ve kırmızı renkli olarak satılır. üretimi bitmiş devrelerin kalite kontrolünü kolaytırmak için saydam crc üretan izolatör, ultra viole ile tespit edilecek şekilde hazırlanmıştır. küflenmeyi engeller.

Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

İzalatör Montajı

Yetkilinin İmzası :

Sayfa: 14

www.stajdefterim.org

Tarih :

Kablo çeşitleri (silikon ve kauçuk kablolar,yüksek ve alçak gerilim kabloları, dahili telefon kabloları, yer altı telefon kabloları,yangın alarm kabloları, plastik izoleli kumanda kabloları, lastik ( kauçuk ) izoleli kablolar)

Teknik Özellikler Esas alinan standart:ÖZEL İMALAT Izolasyon direnci : >200 Gohm x cm Çalışma sıcaklığı : -60'C/+180'C Çalışma gerilimi : 250 V Test gerilimi : 1000V

Teknik Özellikler Esas alınan standar :VDE 0250 Izolasyon direnci : >200 Gohm x cm Çalışma sıcaklığı : -60'Calışma Gerilimi : 500 V Test gerilimi: 2000 V

Teknik Özellikler Teknik Özellikler Esas alınan standart: DIN 89158 / VDE 0261 / IEC 92-3 Esas alinan standart : TS 9767 HD 22.6 S2 Min. kıvrılma yarıcapı : 5 x kablo capı Min. kıvrılma yarıcapı:12 x kablo capı Çalışma sıcaklığı : -35'C/+80'C Calisma sıcaklığı: -35'C/+80'C Çalışma gerilimi : 0.6/1 kV Çalışma gerilimi :100 V Test gerilimi : 3.5 kV Test gerilimi :1000V

Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Tesisat Kablolarının Çekilmesi

Yetkilinin İmzası :

Sayfa:15

www.stajdefterim.org

Tarih :

Teknik Özellikler Esas alınan standart : TS 9765 HD 22.4 S3 Min. kıvrılma yarıcapı:15 x kablo capı Izolasyon direnci: min. 1 Gohm x cm Calışma sıcaklığı: -35'C/+80'C Çalışma gerilimi : 300/500 V Test gerilimi : 2000 V

SD- 812

Teknik Özellikler Esas alınan standart : VDE 0250 bolum 809 Izolasyon direnci: min. 1 Gohm x cm Çalışma sıcaklığı : -35'C/+80'C Çalışma gerilimi : 450/750 V Test gerilimi : 2000 V

SD- 815

Teknik Özellikler Teknik Özellikler Esas alınan standart : TS 9765 HD 22.4 S3 Esas alınan standart : DIN 89160 / VDE 0261 / IEC 92-3 Min. kıvrılma yarıçapı :15 x kablo capı Min. kıvrılma yarıcapı: 5 x kablo capı Izolasyon direnci :min. 1 Gohm x cm Calisma sicakligi : -35'C/+80'C Çalışma sıcaklığı: -35'C/+80'C Calisma gerilimi : 0.6 kV Çalışma gerilimi : 450/750 V Test gerilimi : 3.5 kV Test gerilimi : 2500 V

SD- 816 Teknik Özellikler Esas alınan standart: VDE 0250 Izolasyon direnci : >200 Gohm x cm Çalışma sıcaklığı : -60'C/+180'C Çalışma gerilimi : 500 V Test gerilimi : 2000 V

Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Tesisat Kablolarının Çekilmesi

Yetkilinin İmzası :

Sayfa:16

www.stajdefterim.org

Tarih :

Hidrojen Lambalar Özellikler Halojen Dolaşımı: Halojen lambalarda cam ampul daima şeffaf kalır. Bunu sağlayan dolum gazı içerisindeki halojendir. Halojen, buharlaşan Wolfram'ın cam ampulun iç yüzeyinde toplanmasını engeller ¥bileşiğe geçerek ve sıcak filamana geri döner. Wolfram burada filamana yapışır, açığa çıkan halojen dolaşıma geri döner. Çok çeşitli: Avantajlar. Halojen-akkor lambalar, renk ve parlaklık efektlerini özellikle parıltılı bir biçimde prtaya çıkarırlar ve bunu genel kullanım ömürlerinden taviz vermeksizin yaparlar. Standart ön kızdırmalı lambalara oranla ömürleri iki kez daha uzundur. Aynı Walt kademesinde daha fazla ışık ve iki misli uzun ömür. Seri olarak: Mor ötesine karşı koruma. OSRAM lamba üreticisi olarak, UV-STOP teknolojisinde oynayan ilk firmadır: Tüm halojen lamba programı, kararlı bir biçimde kuars camdan oluşan UV soğurucu versiyonlara dönüştürüldü. "Hibelenmiş", yani cam ampulun UV filtre öğelerle zenginleştirilmiş kuars camı, istenmeyen UV bölümlerini gönderilen ışıktan ayıklamaktadır. Özellikle de enerji zengini ve zarar verici UV-C ve UV-B ışıklarını. Enerji açısından fakir ve böylece de daha zararsız UV-A ışınları yarı yarıya azaltılır. Avantajlar: • •

Katı UV yönetmeliklerinin ön gördüğü değerlerin çok altında değerler. UV nedenli soldurma etkisinin azaltılması.

Standartlara uygun: Serbest yanma tekniği. IEC 598'e rağmen açık halojen aydınlatma unsurları olabilir mi? OSRAM'ın STARLITE düşük basın tekniği ile bu mümkündür. Azaltılmış iç basınçları nedeniyle ve özel UV-STOP camlarıyla en yeni yönetmeliklerin koşullarını bile yerini getirmektedir. Bu serbest yanma tekniği için de geçerlidir. Bugüne kadarki halojen lambaların, yani alçak basınç lambaları ile değiştirilmeleri yeterlidir. O andan itibaren de ışıklandırma sistemi açık aydınlatma unsurları ve serbest yanma tekniği için ve standartlara uygun hale gelir!

Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Armatürlerin Montajı

Yetkilinin İmzası :

Sayfa:17

www.stajdefterim.org

Tarih :

Uzun ömürlü: DECOSTAR TITAN. Soğuk ışık yansıtıcılı lamba DECOSTAR TITAN, bir önceki modele oranla hemen hemen iki misli uzun bir ömre sahiptir. Ticari kullanımdaki aşırı yükleme için ideal bir çözüm! Işıksal yeğinlik ve renk etkisi tüm ömrü boyunca sabittir. Nedeni; Yansıtıcı, Titan oksit ve Silisyum oksitle özellikle sert bir kaplamaya sahiptir. "Cool": DECOSTAR ALU. Alüminyun yansıtıcı, görülebilen ışığın yanı sıra, aynı zamanda öne doğru ısı da yayar. Gönme tavan aydınlatma unsurlarındaki ve kapalı gövdeler içerisindeki sıcaklık problemlerine elveda. DECOSTAR ALU'nun yansıtıcısı alüminyumla kaplanmıştır ve bu lambanın, OSRAM düşük basınç ve UV-STOP teknikleri nedeniyle koruma camına ihtiyacı yoktur. Kompakt: HALOTRONIC, elektronik transformatör. Düşük voltajlı halojen lambaların ideal çalışma sistemi, geleneksel transformatörlere oranla birçok avantajlı bir araya toplamaktadır: • • • • •

%80 daha hafif %40 daha küçük hacim Yaklaşık %60 daha az kayıp performans Çok daha düşük ısı oluşumu Bağlanmaya hazır, tesisi kolay birim Ürün alt grupları LUMILUX PLUS-Lambalar LUMILUX DE LUXE-Lambalar BIOLUX L-Lambalar Standart L-Lambalar 12 M Yapı çerçeve ölçüsü için L lambalar 26 mm çaplı çubuk şeklinde L lambalar NATURA DE LUXE Özel ışık lambaları FH flüoresan lambalar, çubuk çapı 16 mm FQ flüoresan lambalar, çubuk çapı 16 mm L-lambalar, 16 mm çaplı çubuk şeklinde L-Lambalar, 7 mm çaplı çubuk şeklinde S ve SA tipi L-lambalar "Ex" aydınlatma unsurları için L-lambalar Dairesel L-lambalar U şeklinde L-lambalar ENDURA

Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Armatürlerin Montajı

Yetkilinin İmzası :

Sayfa:18

www.stajdefterim.org

Tarih :

Flüoresan Lamba Özellikler Flüoresan lamba prensibi: Cıvalı, düşük basınç deşarjlı lambaların çalışması şöyledir: Cam tüp içerisindeki cıva buharı, ateşlemeden sonra mor ötesi ışınlar yayar . Bu ışınlar, camın iç tarafındaki flüoresan tarafından görülerek ışığa dönüştürülürler-flüoresanın türüne göre farklı bir ışık rengi ile. Bir balast, lambaya doğru akımın gelmesini sağlar. En ekonomik: FH Sistemi. FH' nin İngilizce açılımı "Fluorescent High Efficiency". 16 mm tüp çapıyla bu lambalar, 104 lm / W' a kadar aşırı düzeyde ışık randımanına sahiptirler. Modern EVG işletimine göre tasarlanmışlardır ve T8 lambalara oranla % 20 daha ekonomiktirler. Üç nedenden dolayı: • • •

Daha yüksek ışık randımanı Yüksek optik geriverim Enerji tasarruf ettiren EVG işletimi. Bu sistemle, % 50 daha az hacimli, süper ince aydınlatma unsurlarının yapılması mümkün olmaktadır. Çünkü EVG de artık aşırı derecede kompakt hale geldi. 5 cm'ye kadar kısalmış olan lambalar, genişletilmiş 60'lık ve 120'lik tavan çerçevelerine tam olarak uymaktadır. Süper parıltı: FQ Sistemi. FQ'nun İngilizce açılımı "Fluorescent OINTRON". FQ 54 W, yalnızca 1149 mm uzunluk ve 16 mm tüp çapıyla, geleneksel 58 W, 26 mm tüp çaplı ve 1500 mm uzunluğundaki T8 lambalarıyla aynı ışık akısına sahip. FQ lambaları, T8 versiyonlara oranla 5 cm daha kısadır, modern EVG işletimine göre tasarlanmışlardır ve daha küçük çaplarına rağmen, çok daha yüksek optik geriverime ulaşmaktadırlar. Sonuç: Dolaylı aydınlatma ve sanayi aydınlatmalarında daha fazla ekonomikliktir. Mini: FM flüoresan lambaları. Mini flüoresan lamba FM (Fluorescent Miniature) çok zarif ışık çözümleri getirmektedir. Tüp çapı: 7 mm. Örneğin modern akrilik ışıklı display'ler için idealdir. Özel olarak geliştirilmiş EVG' li sistem QUICKTRONIC FM, yüksek ışıksal ışınımda çok parlak bir ışık ve çok iyi bir renksek geriverim sağlar ve tüm bunları çok ekonomik bir biçimde gerçekleştirir.

Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Armatürlerin Montajı

Yetkilinin İmzası :

Sayfa:19

www.stajdefterim.org

Tarih :

OSRAM ENDURA : • • • • • • •

OSRAN ENDURA olağanüstü uzun bir ömre sahiptir: 60.000 saat! Bu geleneksek flüoresan lambalara oranla 4-5 kat daha fazladır. ENDURA prensibi, flüoresan lambalarının şimdiye kadar ulaşamadıkları ışık miktarlarını verebilmektedir. 12.000 lümenli 150 W versiyonu ise olanakların sona erdiği anlamına gelmez. OSRAM ENDURA Sistemi, elektrotsuz flüoresan lambaların bugüne kadar ulaşamadıkları bir randımana sahiptir. 80 lm/W. Küçük boyutları nediniyle ince aydınlatma unsurlarında rahatlıkla kullanabilir. Elektronik işletme sistemi nedeniyle, QUICKTRONIC / LUMILUX sistemleri için geçerli avantajlar ENDURA için de geçerlidir: yalazsız hızlı start titreşimsiz, huzur verici ışık Çok zor ulaşılan yanma noktaları için ideal bir lamba OSRAM ENDURA sistemi, özel olarak lamba değiştirmenin çok zor olduğu kullanım alanları için geliştirilmiştir. Bu, yüksek tavanlar (örneğin sanayi tipi hangarlar) ile tüneller için geçerlidir Ekonomik Kompakt Lambalar Özellikler Ekonomik kompakt lambalar: Kompakt flüoresan lambaların fonksiyonları flüoresan lambalar gibidir, ama daha az yer gereksinirler: Cıva buharı, elektrodlar arasındaki elektrik alanı tarafında görünmeyen mor ötesi ışınlarını göndermeye uyarılırlar. Camın iç tarafında bulunan flüoresan bir madde bu ışığı görünür hale getirir. Bu arada farklı renklerdeki flüoresan maddeler, farklı ışık renkleri oluştururlar. En önemli avantajlar: Benzer parlaklıkta akkor lambalara oranla elektrik giderlerinden % 80 tasarruf. Akkor lambalara oranla 15 kez daha uzun ömür. 3 değişik tip: Akkor lambalara enerji tasarruf ettiren alternatifler: OSRAM DULUX EL, CIRCOLUX EL ve COMPAKTA. Özellikle çok kompakt aydınlatma unsurları için: OSRAM DULUX T,D ve S. Çubuk şeklinde flüoresan lambalara az yer gereksinen alternetif: OSRAM DULUX L ve F:

Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Yetkilinin İmzası :

Armatürlerin Montajı Sayfa:20

www.stajdefterim.org

Tarih :

Titreşimsiz: EVG' li kullanım nedeniyle. Yüksek bir ışık konforu iki kez sağlanıyor. Önce OSRAM DULUX EL LONGLIFE lambalarındaki entegre elektronik balastla; sonra da QUICKTRONIC - EVG de OSRAM DULUX T/E, - D/E ve S/E lambalarının yüksek frekanslı kullanımları ile. Titreşimsiz start , Titremeyen çalışma , Açma/Kapamaya dayanıklı , Uzun ömür. OSRAM DULUX EL CLASSIC: Klasik formda enerji tasarrufu. "Klasiği Sevenler" en sonunda isteklerine kavuşuyorlar: Ekonomik lambalarının biçimlerinin bugüne kadar rahatsız ettiği her yerde şimdi, klasik akkor lambası biçimindeki OSRAM DULUX EL CLASSIC kullanılabiliyor. Çok özel beyaz ve kamaşmasız ışık veren güzel biçimli enerji tasarruf lambası, tüm serbest yanan ve dekoratif kullanımlar için uygundur. Kompakt: Geçme dipli lambalar 3 çubuk tekniği ile üretilmiş OSRAM DULUX T ve T/E geçme dipli lambalar, D ve D/E versiyonlarına oranla, performans aynı kalmak şartıyla, 1/3 oranında daha kısadır! D ve T lamba tipleri, yuvaları sığ minyatür ve sarkan aydınlatma unsurları için idealdir. OSRAM DULUX S ve S/E geçme dipli versiyonlar ise aşırı yassı tasarlanmıştır ve derinliği az, kompakt aydınlatma unsurları için uygundur. Yüksek çevre sıcaklıkları için özel kompakt flüoresan lambalar. Dahili aydınlatmada genelde, içlerinde yüksek çevre sıcaklıkları oluşan aydınlatma unsurları kullanılmaktadır; örneğin dar asma bir aydınlatma unsurları. Özel olarak bu durum için DULUX T IN ve T/E IN flüoresan lambaları geliştirdi. Bunların ışıksal akısının maksimumu, ışıksal akısının % 90'ını 5 - 60 C derecede garanti edecek biçimde ayarlanmıştır. Çubuk şeklinde flüoresan lambalara kompakt alternatif. Çok güçlü ışığa sahip OSRAM DULUX L ve F kompakt flüoresan lambaların boyları, hemen hemen aynı kalan ışıksal akıda, çubuk şeklindeki flüoresan lambaların yarısı kadardır ve modern tavan kesitlerine tamamen uyan, çok çeşitli ışık çözümleri sunarlar. Dış aydınlatma için. Dış aydınlatmanın görkemli aydınlatma unsurlarında da enerji tasarruf ettiren ekonomik lambalar kullanılabilir. Rutubete karşı korunmuş, EVG' li sisteme sahip kompakt flüoresan lambalar. DULUX L 18 W ve 24 W SP düşük çevre sıcaklıkları için tasarlanmışlardır. Işıksak akılarının maksimumları 25 C dereceden, 2 C dereceye kaydırıl

Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Armatürlerin Montajı

Yetkilinin İmzası :

Sayfa:21

www.stajdefterim.org

Tarih :

Modüler Pragma Dağıtım Kutuları Ev ve ofis uygulamaları için : Opale. • •

Montaj duvarının tipine göre iş merkezlerinde : sıva altı ya da sıva üstü Pragma Dış etkenlerin olumsuz olduğu durumlarda (toz, nem, darbe riski) : etanş Pragma Mini Pragma IP40/55

• • • • • •

Ev ve küçük ofis uygulamaları için IP55 tipi olumsuz çevre koşullarına uyumlu. Sıva üstü ve sıva altı seçenekleri 1 sıralı : 4,6,8,12 ve 18 modul 2 sıralı: 24 modul 3 sıralı: 36 modul IP40 tiplerinin şeffaf ve opal kapaklı seçenekleri vardır Pragma C IP55 Pragma C IP55 dağıtım kutusu olumsuz dış etkenlerin olduğu ortamlar ile iş merkezlerinde kullanıma uygundur. 1-4 sıralı, 12-48 modüllü , Sınıf 2 olup sadece sıva üstü olarak bulunur

Pragma D IP40/55 Pragma D villa ve iş merkezleri için uygundur. IP55 tipi olumsuz dış ortamlarda kullanılır.. Kutuya nötr toprak terminal bloğu, etiketler, ve modüler boşluk doldurma plakaları dahildir 1-4 sıralı, 18-72 modul Sınıf 2

Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Buat ve Kutuların Montajı

Yetkilinin İmzası :

Sayfa:22

www.stajdefterim.org

Tarih :

15A’den 3200A’e kadar geniş bir performasa sahip komple bir ürün serisidir Compact NS, 15A’den 630A’e 15 model ve 2 gövde boyu içeren ürün yelpazesiyle dağıtım sistemlerini koruma Döner-kontaklı kesme ile kısa devreler kontrol altında Compact C, 800A’den 1250A’e Compact C devre kesiciler farklı birçok ülkede çok çeşitli ana dağıtım panolarında kullanıma uygundur. Compact C devre kesiciler, elektrik dağıtım sistemlerinin kullanımını en iyi hale getiren ve devre kesicinin seçimini, montajını, işlevini basitleştiren açtırma üniteleriyle donatılmışlardır. Compact CM, 1250A’den 3200A’e Compact CM devre kesiciler Merlin Gerin’in kompakt tip devre kesiciler dalındaki geniş tecrübesinin sonucu olarak performans ve işlevsel açıdan birçok avantaj sunarlar.Bu tip devre kesiciler bakım gerektirmezler. Standardlara uygunluk • • • • •

EC 947-1: genel kurallar ; IEC 947-2:devre kesiciler ; IEC 947-3:anahtarlar, ayırıcılar, yük ayırıcılar, vb ; IEC 947-4: kontaktörler ve motor yolvericiler IEC 947-5.1 ve izleyen maddeler: Kumanda devresi cihazları ve anahtarlama elemanları; otomatik kumanda aksamı.

Bu tavsiyelerin bir çok ülkede uygulanmakta olması nedeniyle, Compact NS devre kesici ve yardımcı donanımları Avrupa standartlarına ( EN 60947-1 ve EN 60947-2) ve bunlara denk düşen aşağıdaki ulusal standartlara uygundur : Fransa NF; Almanya VDE; İngiltere BS; Avustralya AS; İtalya CEI. Ayrıca Compact devre kesiciler, denizcilik klaslandırma kuruluşlarının (Veritas, Lloyds Register of Shipping, Det Norske Veritas, vb) şartnameleri ile de uyumludur. Compact devre kesiciler takım tezgahlarının korunması için de tasarlanmış olup, bu açıdan Fransız NF C 79-130 standardına ve CNOMO kuruluşunca yayınlanan tavsiyelere uygundur. Yüksek performans Compact sistem, bütün tesisatın optimizasyonu için ölçme ve kontrol imkanlarını sunar. Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Yetkilinin İmzası :

Kesiciler

Sayfa:23

www.stajdefterim.org

Tarih :

150kA’e kadar ulaşan kesme kapasitesi Icu değerleriyle, Compact devre kesiciler en zor şartlar altında bile kullanılabilirler. Aynı zamanda Compact NS ‘ler için 100% Icu ‘ya kadar varan yüksek Ics değerleri toplam güvenilirlik sağlar. Döner kontaklı kesme Döner kontaklı kesme özelliği devre kesicinin kalbinde bir devrim yaratmıştır. Birçok patentle korunan Schneider’e özel Compact NS devre kesiciler, üstün yüksek kesme kapasitesi değerlerine, kısa devre akım sınırlaması ve tam seçicilik özelliklerini sunarlar. Akım sınırlama kapasitesi, devre kesicinin dayanıklılığını ve performansını arttırdığı gibi tesisatın da ömrünü uzatır. Maksimum açma kapasitesinde açma gerçekleşme durumunda dahi(en kötü durum), devre kesici esas işletme karakteristiklerini korur (Ics=100% Icu).

Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Yetkilinin İmzası :

Kesiciler Sayfa:24

www.stajdefterim.org

Tarih :

Adaptasyon kolaylığı Ortak donanımlar Tüm Compact NS devre kesicilerde, 4 farklı işaretleme fonksiyonu (on/off pozisyonu, açık, elektriksel hata, toprak hatası) sağlamak üzere, tek bir yardımcı anahtar modeli kullanılabilir. Birbiri yerine kullanılabilir açtırma üniteleri Tüm Compact evre kesicilerde termik-manyetik ve elektronik açtırma üniteleri birbiri yerine kullanılabilir ve devre kesicilere hızla takılabilirler. Dolayısıyla tesisatta değişiklik yapıldığı zaman belli devrelerin korumasını değiştirmek kolaydır. Elektronik açtırma ünitelerinin ayar aralığının genişliği, devre kesicinin seçimini ve işletimini kolaylaştırır. Açtırma üniteleri ek bir güç kaynağına gerek duymazlar ve tüm ayarlar ön yüzden gerçekleştirilebilir. Motor mekanizması modülü Compact devre kesiciler motor mekanizması modülü ile donatıldıklarında, uzaktan açma, kapama ve sıfırlama yaptırılabilirler. Aynı zamanda ön yüzden müdahale etme imkanı da bulunmaktadır. Buna ek olarak, birbiri yerine kullanılabilir motor mekanizması modülü, yüksek dayanıklılık ve hızlı kapama özelliklerini sağlamak üzere direkt veya uzatmalı döner kurma kolları ile donatılabilir. Soketli ve çekmeceli versiyonları Bu versiyonlar devre kesicinin herhangi bir canlı noktaya dokunma riski olmadan hızlıca cıkarılabilmesini ve takılmasını sağlar. Gelecekteki ekler için, sabit kısımların kablajı önceden yapılıp, devre kesici sadece ihtiyaca göre yerleştirilebir. Yalıtıma uygunluk Tüm Compact NS devre kesiciler, IEC 947-2 standardıyla belirlenen yalıtıma uygundur. Uygulama alanları Alçak gerilim dağıtım şebekelerinin korunması Yük ayırıcıları Motor beslemelerinin korunması Jeneratör beslemeli tesisatların korunması Enversör sistemler Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Yetkilinin İmzası :

Kesiciler

Sayfa:25

www.stajdefterim.org

Tarih :

NU-LEC N-36 SEKONDER KORUMALI TEKRAR KAPAMALI KESİCİLER

N36 serisi tekrar kapamalı kesiciler, 38 kV, 800A, 16 kA anma değerlerinde istenirse otomatik olarak 4 defaya kadar, istenirse radyo dalgalarıyla, veya modem cihazıyla uzaktan kumanda edilebilirler. Tekrar kapamalı kesicilerin kullanım alanları • • • • •

Uzun havai hatların bölünmesi Havai hat branşman noktaları Direk tipi transformator merkezlerinin OG anahtarlama ve sekonder korumalarının yapılması Geçici arızaların sıklıkla yaşandığı havai hat şebekelerinde Tüm fider otomasyonu çözümlerinde

Tekrar kapamalı kesicilerin işletmelere kazandırdığı avantajlar Tesis maliyetlerinin azaltılması İşletme maliyetlerinin azaltılması Kar oranının artırılması EASERGY FLAİR 2796 Earsy Flair 279 OG şebekelerde oluşan arıza akımlarının belirlenmesi amacı ile tasarlanmıştır. Earsy Flair 279 arızalı şebeke bölümünün güvenli ve hızlı bir şekilde tanımlanmasına olanak tanır. Programlanabilen elektronik özlelliği sayesinde herhangi bir OG fider koruma ayarına ve bu ayarlarda daha sonra yapılabilecek değişikliklerine kolay şekilde uyum sağlayabilir. Çeşitli işletme koşullarına uyumlu olması için Earsgy tamamen sahada ayarlanabilen bir cihaz geliştirmiştir.

Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Yetkilinin İmzası :

Kesiciler

Sayfa:26

www.stajdefterim.org

Tarih :

Ana Özellikler :

• • • • • • • • • • •

Fiderin arızalı olan bölümünün güvenli olarak belirlenmesi Stokta sadece bir modelin bulundurulmasının yeterliliği Kullanıcı tarafından tamamen sahada proramlanabilme 3lo: 16 toprak arızası açma değeri Imaks: 4 faz-faz açma değeri 4 arıza algılama süresi 3 reset seçeneği gelişmiş uzun ömürlü (10 yıl) güç kaynağı 400 saat ışıklı sinyal kapasitesi "ECO" ışıklı sinyal enerji tasarruf fonksiyonu kompakt boyutlar

koruma sınıfı :IP23 IK7, mühürlenebilir kutu, IP54 seçeneği Çalışma Özellikleri : Easergy Flair 279, toroid akım trafoları tarafından algılanan herhangi bir arıza akımını tespit edecektir. Akım açma sınırlarını aştığında ve en az seçilen algılama süresi boyunca devam ettiğinde, Easergy Flair 279 iki tip bilgi verir: LED ile görsel işaret ve bir kontağı kapatma. Bu iki bilgi, arıza akımı süresince veya OG hattı enerjili duruma geçtikten sonra 3 saniye boyunca ya da AG-reset özelliği iptal edildiğinde, 2 veya 4 saate programlanabilen bir süre boyunca mevcuttur.

Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Yetkilinin İmzası :

Kesiciler

Sayfa:27

www.stajdefterim.org

Tarih :

Telefon Tesisatı - Tesisat Peşel, Bergman veya PVC boru içerisinde plastik izoleli 0.5 mm. çapında hususi telefon telleri ile sıva altına yapılacaktır. Her makineye bir çift iletken ve toprak hattı çekilecektir. Toprak hattı müşterek olabilir. Rutubetli yerlerde tesisat etanş malzeme ile sıva üstünde yapılacaktır. - Ana hatlar kılıflı ve an az 0.50 mm. çapında plastik izoleli ve toprak hatlı özel telefon kablolarıyla yapılacaktır. Bunlar ana tali dağıtım kutuları arasında tesis edilecektir. Bu kablolar sıva altı veya üstünde peşel veya PVC boru içinden geçirilecektir. Boruların sıva üstü kısımlarında hususi kroşe veya üstünde peşel veya PVC boru içinden geçirilecektir. Boruların sıva üstü kısımlarında hususi kroşe veya konsollar üzerinde tespit edilecektir. Kabloların çift adedi ihtiyacın %10'u kadar fazla olacaktır. Plastik izoleli iletkenlerle yapılan ana hat tesisatında, çiftler muntazam bir dizi haline getirilerek büküldükten sonra boru içerisinden geçirilecektir. Bu gibi ana hatlar rutubetli yerlerden hiç bir suretle geçirilmeyecektir. - Tali dağıtım kutuları 1.25 mm. demir sacdan ve hususi telefon klemensleri ile donatılacaktır. Klemensler, kablosunun numarası ile işaret edilecektir. Kutu kapaklarına kutu numarası veya işareti yazılacaktır. Kapaklar demir sacdan menteşeli ve kilitli olacaktır. Telefon dağıtım kutularının bulunduğu yerde diğer zayıf akım dağıtım kutuları bulunursa müşterek bir çerçeve üstünde ve müşterek bir kapak altında bulunacaktır. Rutubetli yerlerde etanş dağıtım kutuları kullanılacaktır. Her kata bir dağıtım kutusu konulacak, o katın telefonları bu kutudan beslenecektir. - Telefon apareyleri tanınmış fabrika malı olacak, mikrotelefon, kordon, telefno priz ve fişi ile birlikte komple olarak duvar veya masa tipi olmak üzere monte edilecektir. Telefon sortileri kasa içinde özel telefon prizi ile nihayet bulacak ve telefon özel fişi ile bunlara tespit edilecektir. Telefon sorti hatları prizden prize geçmeyecektir. Masa telefonları priz seviyesinde ve duvar telefonları yerden 1.60 m. yükseklikte olacaktır. - Telefon kabloları telefon klemensleri bağlanmadan önce taksimat kutuları dahilinde muntazam bir kalıba sokulacak ve parafinlendikten sonra her aboneye ait klemenslerin ucuna lehimlenecektir. - Altı çifte kadar telefon kabloları için hususi telefon dağıtım kutularına ihtiyaç olmayıp bergman kare buatlar dahilinde bağlantıları yapmak mümkündür. - Bir oda dahilinde aynı numarayla birden fazla telefon abonesi bulunduğu takdirde birincisi normal telefon sortisi diğerleri paralel telefon sortisi sayılacak ve bedelleri buna göre ödenecektir. - Yeraltı tipi telefon kablolarının toprak altında döşenmesi, kuvvetli akım yeraltı kablolarına ait şartnamede yazılı hususlara göre yapılacaktır. - Harici tip telefon kabloları en az 10 cm. çapında büzler dahilinde döşenecektir. Büzler 1-4 gözlü olarak imal edilecektir. Her bir gözden bir kablodan fazla geçirilmeyecektir. Büzlerin dozajı en az 400 olacaktır. Büzler geçmeli tipten olacak ve ek yerleri çimento kuşakla çevrilecektir. Büzlerin üst seviyesi toprak seviyesinin 70 cm. derinliğinde olacaktır. Büzler bir doğru üzerine döşenecektir. İstikamet değişikliklerinde, şube hatlarının alınması veya kablo eklerinin yapılması icab eden rögarlar inşa edilecektir. Ek yerlerinde kablolar birer metre fazla bırakılacaktır. Rögar ölçüleri, içinde en az bir kişinin çalışmasına, muf yapmasına ve kabloya zarar vermeden kablonun çekilmesine uygun olmalıdır. Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Telefon Tesisatı

Yetkilinin İmzası :

Sayfa:28

www.stajdefterim.org

Tarih :

- Rögarlar, donanma tesisatında belirtilen özellikte olacaktır. Rögar bedeli kablo kanalı seri döpri fiyatına, kurşun kılıflı mufların bedeli, bina haricinde telefon hatları fiyatlarına dahil edildiğinden ayrıca bir bedel ödenmeyecektir. - Tesisatın izolasyon direnci, ana dağıtım kutusundan telefon apereylerine kadar megaohmdan az olmayacaktır. - Bu şartnamede söylenmeyen hususlar için TSE, VDE, VSE veya benzeri talimatnamelerin hükümleri esas kabul edilecektir. - Bakım ve işletme talimatnamesi işyerine asılacak ve üç nüsha İdareye teslim edilecektir. Yangın İhbar ve Alarm Tesisatı - Tesisat, peşel, bergman veya PVC boru içerisinde plastik kılıflı ve plastik izoleli 0.5 mm. çapında iletkenleri havi hususi telefon kablolarıyla sıva altında yapılacaktır. Rutubetli yerlerde tesisat etanş malzeme ile sıva üstünden yapılacaktır. Taksimat kutuları arasındaki hatlarda aynı şekilde tesisat yapılacaktır. Tesisatta hiç bir şekilde plastik izoleli, kordon tâbir edilen iletken kullanılmayacaktır. Telefon kabloları topraklama iletkenlerini ihtiva edecektir. - Tali dağıtım kutuları 1 mm. DKP sacdan yapılacak ve özel telefon klemensleri ile irtibatlar yapılacaktır. Kapaklar menteşeli ve kilitli olacaktır. Rutubetli yerlerde etanş olacaktır. Kutular bir kat sülyen ve 2 kat madeni boya ile boyanacaktır. Kapaklardan numara veya özel işaret olacaktır. Kapak içlerinde klemens numaraları ve bunlara ait kotları belirten bir cetvel olacaktır. - Tesisatta kullanılacak örgülü telli iletkenlerin uçlarında teller birbirine lehimlenecek, iletkenler toplu halde bükülmüş olacaktır. - Tesisatın İzolasyon direnci 6 megaohmdan aşağı olmayacaktır. - Yangın ihbar düğmeleri, üzerinde "Yangın düğmesi' ve "Camı kır-Düğmeye bas" yazılı olan, özel şekilde yapılmış, cam kapaklı ve kırmızı boyalı kutular içine yerleştirilecektir. Bunlarda açma ve kapama kontakları bulunacaktır. Düğmeler yerden 1.40 m. yüksekliğe konulacaktır. - Alarm klaksonu sortileri peşel, bergman veya PVC boru içerisinde plastik izoleli, en az 1.5 mm² kesitinde iletkenlerle yapılacaktır. Ana hatlar, mesafe uzunsa 2.5 mm² olacaktır. Klaksonlar duvara ankastre sac kasalar içine konulacak, pirinç veya paslanmaz madenden yapılmış kafes telli ve etrafı lamalarla çevrili kapaklarla kapatılacaktır. Kasa bir kat sülyen ve iki kat madeni boya ile boyanacaktır. Yan yana bulunan paydos çanları ve klaksonlar aynı kasa içine yerleştirilecektir. Rutubetli yerlerde klaksonlar etanş tip olacak ve sıva üstü olarak duvara monte edilecektir. Alarm klaksonları, 110-220 V.A.C. veya santraldeki çalışma voltajına bağlı olarak D.C. gerilimle çalışabilmelidir.

Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Yangın İhbar Tesisatı

Yetkilinin İmzası :

Sayfa:29

www.stajdefterim.org

Tarih :

-Yangın ihbar sistemlerinin projelendirilmesinde ve tesisinde aşağıdaki kaidelere uyulacaktır. - Bir binanın yangın alarm sisteminde korunmuş sayılabilmesi için, yalnız o binanın değil, aynı yapı bünyesinde bulunan binaya bitişik veya binayla direk irtibatlı olan diğer binalarında aynı sistemde korunmuş olması gereklidir. - Yangının yerinin kolayca tespit edilebilmesi için aşağıdaki şartlara uyulmalıdır. - Yalnız butonların kullanıldığı binalarda butonlar çıkış yollarına, yangın tehlikesi çok olan, teshin merkezi, mutfak, patlayıcı ve yanıcı gaz ve sıvıların olduğu mahallere, vs. yerlere konulmalıdır. Bu kabil yerler mümkün olduğu kadar santralde müstakil devrelere bağlanmalıdır. Katlı binalarda her kat en az bir devre olmalı, iki kat bir devreye bağlanmamalıdır. - Termik iyonizasyon vs. diğer detektörlerin kullanıldığı yerlerde, bir devre aşağıdaki boyutların kapsadığı alandan büyük olmamalıdır. Tek bölümlü bir hacim ise 1500 m² 3 bölümlü bir hacim ise 1200 m² 5 bölümlü bir hacim ise 1000 m² 10 bölümlü bir hacim ise 650 m² 15 bölümlü bir hacim ise 500 m² 15. bölümden fazla ise 400 m² bölümden fazla bölüm bir devreye bağlanamaz. Eğer büyük ve açık bir hacim daha küçük bölümlere cam bölmelerle ayrılmışsa ve bu bölmeler tavandan en az 50 cm. aşağıda ise, yukarıda belirtilen alan büyüklüklerini aşmamak üzere bir bölüm sayılabilir. - Sıcaklık tesiri ile çalışan detektörler (termik detektörler) termik detektörler, muhtemel bir yangının çok çabuk büyüyeceği ve çalışma sıcaklığına ulaşacağı durumlarda veya yanlış alarmlara sebep olması bakımından diğer tür detektörlerin emniyetle çalışmayacağı durumlarda kullanılmalıdır. (Örneğin ortamda üretim sebebiyle duman bulunan veya büyük sıcaklık değişikliklerinin olabileceği mahallerde) Termik detektörlerin miktarı, hacimlerinin ebatlarında, düzenlenmesi ve tavan yapısına göre tespit edilir. Tavan yüksekliği 4 m.yi geçmeyen, hacimlerde her 30 m² ye, daha yüksek tavanlarda her 25 m² ye bir yerleştirileceklerdir. Eğer havalandırma sistemi varsa detektörler havalandırma menfezlerinden 1 m. den fazla uzağa konulmayacaktır. Termik detektörlerin işleyen (hareket eden) parçaları varsa bunlar boyanmamalıdır. Ayrıca detektörler bir ısı kaynağının veya direk güneş etkisi altındaki bir yere konulmamalıdır. Detektörlerde yangın ikazı verilmediğini gösteren bir ikaz lambası kullanılmışsa bu ikaz diğer bir mahaldeki kontrol tablosuna taşınabilmelidir. Termik detektörler muhtelif cinslerde olabilir. Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Yangın İhbar Tesisatı

Yetkilinin İmzası :

Sayfa:30

www.stajdefterim.org

Tarih :

- Bimetalli termik detektörler: Termik kontaktör güvenilir ve dayanıklı olmalıdır. Kontakların erime derecesi detektör üzeride yazılı olmalıdır. Erime derecesinde kapalı devre kontağı en az 200 gr.’lık bir elastik kuvvetle birbirinden ayıran tertibatı haiz olmalıdır. Eğer termik kontağın ayrılmasıyla devreye bir direnç sokan tipte sistemler kullanılıyorsa bu direnç nemlilik, asit buharı ve mekanik tesirlerden etkilenmeyecek şekilde olmalıdır. Bu direnç kısa devre olmayacak şekilde yapılmalıdır. Termik detektörler sağlam bir muhafaza içinde nem ve toz birikmesine imkân vermeyecek şekilde olmalıdır. Bimetalli termik detektörlerin üzerinde çalıştığı ısı derecesi yazılı olmalıdır. Bu detektörler 50°C, 60°C, 70°C (santigrad derecesi)’de çalışacak şeklide olmalıdır. Bütün detektörlerin hassasiyeti + 5°C olmalı ve bu sıcaklığa ulaşıldığı andan itibaren detektörün tepki süresi en fazla 30 saniye olmalıdır. - Yarı İletkenli Termik Detektörler : Bu detektörler, sıcaklık tesiri ile çalışan bir sensör ile, bu sensörden gelen ikazları değerlendirecek tekmil elektronik devrelerden meydana gelmelidir. Sensör görevini yapan parça, çevre ısısını en çabuk fark edecek bir şekilde ve mekanik etkilerden zedelenmeyecek bir biçimde yerleştirilmelidir. Bu detektörler +40°, 60°, 70°, 80° ve 90°C’de çalışacak şeklide olmalı ve bu değerler detektör üzerinde belirtilmelidir. Detektörlerin hassasiyeti ±1°C olmalı ve üzerinde yazılı sıcaklığa ulaşıldığı andan itibaren en fazla 2 saniye içinde ikaz vermelidir. Sensör dışında, tüm detektörün sıcaklığının yükselmesi (örneğin, elektronik elemanların +50°C sıcaklığa ulaşması)’da detektörün istenilen ±1°C hassaslığını bozmamalıdır. Detektörlerin test işlemlerinin yapılabilmesi yada alarm veren detektörün ayırt edilebilmesi için her detektör üzerinde ışıklı bir ikaz da bulunmalı ve detektör alarm sinyali vermeye devam ettikçe bu ışık da yanar halde kalmalıdır. Detektör içindeki elektronik devrelerde meydana gelebilecek arızalar da yangın ana santralı üzerinde anında değerlendirilebilmelidir. Termik detektörler için kullanılan prensip, ana santralle bu detektörler arasındaki hattın kopukluğunu yangın sinyalinden ayrı bir şekilde bildirmeye imkân verecek bir türde olmalıdır. Detektörler, harici etkilerden örneğin rutubet, titreşim vs.’den korunmuş olmalıdır. Detektör muhafazası en iyi bir şekilde mekanik ve harici tesirlere mukavim olmalıdır. - Sıcaklık Artış Hızı Detektörü: Yangın sırasında veya başlangıcında ortam sıcaklığının olağanüstü bir artış hızına erişmesini tespit etmelidir. Bu detektörlerin hassaslığı sabit sıcaklık detektörlerinden daha fazladır, ve yangının nispeten çabuk gelişebileceği mahallerde kullanılmalıdır. Detektörler, negatif sıcaklık katsayılı termik sensör ile bu sensörden gelen ikazları değerlendirecek tekmil elektronik devrelerden meydana gelmeli ve iki adet termik sensörün belli bir zaman aralığı içinde ölçtüğü sıcaklık farkı cihazın ayarlandığı sınırı aştığı takdirde alarm sinyali verilmelidir. Sensör görevini yapan parça, çevre ısısını en çabuk fark edecek bir şekilde ve mekanik etkilerden zedelenmeyecek bir biçimde yerleştirilmelidir.

Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Yangın İhbar Tesisatı

Yetkilinin İmzası :

Sayfa:31

www.stajdefterim.org

Tarih :

Bu detektörler 1°C/dakika’dan, 30°C/dakika’ya kadar olan sıcaklık artışlarında çalışacak bir şekilde olmalı ve bu değer detektör üzerinde belirtilmelidir. Bu detektörlerde, ayrıca ortam sıcaklığının belli bir değere (60°C veya 70°C ) çalışacak ayrı bir termik sensörde bulunmalıdır. Detektörlerin test işlemlerinin yapılabilmesi yada alarm veren detektörün ayırt edilebilmesi için her detektör üzerinde ışıklı bir ikaz da bulunmalı ve detektör alarm sinyali vermeye devam ettikçe bu ışık da yanar halde kalmalıdır. Detektör içindeki elektronik devrelerde meydana gelebilecek arızalarda yangın ana santralı üzerinde anında değerlendirilebilmelidir. Sıcaklık artış hızı detektörler için kullanılan prensip, ana santral ile bu detektörler arasındaki hattın kopukluğu yangın sinyalinden ayrı bir şekilde bildirmeye imkân verecek bir türde olmalıdır. Detektörlerin etki alanı en az 50 m² olmalıdır. Detektörler, harici etkilerden örneğin rutubet, titreşim vs. korunmuş olmalıdır. Bu detektörlerin yerleştirme şekli ve sayısı iyonizasyon detektörleri gibi olacaktır. - Genleşme Tesiriyle Çalışan Sıcaklık Detektörleri : Bu detektörler, sıcaklık tesiri ile genleşen alkol, cıva, eter gibi bir sıvıdan oluşan ve genleşme sonucunda kontak açıp kapatan mekanizmadan oluşmalıdır, ve mekanik etkilerden zedelenmeyecek bir biçimde olmalıdır. Bu detektörler 50°C, 60°C ve 70°C’de çalışacak bir şekilde olmalı ve bu değer detektör üzerinde belirtilmelidir. Detektörlerin test işlemlerinin yapılabilmesi ya da alarm veren detektörden ayırt edilebilmesi için her detektör üzerinde tercihen ışıklı bir ikaz da bulunmalı ve detektör alarm sinyali vermeye devam ettikçe bu ışık da yanar halde kalmalıdır. Detektörler harici etkilerden örneğin, rutubet, titreşim vs. korunmuş olmalıdır. İYONİZASYON DETEKTÖRLERİ: Bu detektörler erken yangın ihbarı alınmasında ve alev ya da büyük ölçüde sıcaklık artışı olmadan çok önce, başlangıç halindeki yangınları tespit etmekte kullanılmalıdır. Yangın sırasında oluşan duman ve patlayıcı gazlara karşı duyarlıdır. Duman detektörlerinin miktarı hacimlerin ebatlarına, düzenlenmesine ve tavan yapısına göre tespit edilir. Tavan yüksekliğine bağlı olarak, 4 m.’yi geçmeyen yerlerde her 50 m²’ye, daha yüksek tavanlarda her 40 m²’ye bir detektör konulacaktır. Detektörler tavanın hiçbir noktasından 7 m.’den daha uzakta olmayacak şekilde yerleştirileceklerdir. Eğer havalandırma sistemi varsa, detektörler havalandırma menfezlerinden 1 m.’den daha uzağa konulamayacaktır. Bu detektörler 40 m²’ye kadar olan hacimlerde bir adet olarak konulabilir: Eğer detektörlerin bağlı bulunduğu bir devrede odalar birden fazla ise ve projesinde yangının oda dışından da hemen görülmesi isteniyorsa paralel ihbar lambası kullanılmalıdır. Bu lamba detektör üzerindeki ışıkla paralel olarak bağlanmalıdır. Bu lamba tercihen kapı üzerine konularak, kolayca görülebilecek bir ışık vermelidir. Bu lamba PARALEL İHBAR LAMBASI diye adlandırılır.

Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Yangın İhbar Tesisatı

Yetkilinin İmzası :

Sayfa:32

www.stajdefterim.org

Tarih :

İyonizasyon Etkili Duman Detektörü: İyonize bölmeler prensibine göre çalışan bu detektörlerde yangın sırasında oluşan duman / gazlar denge konusundaki bir devreyi harekete geçirerek alarm sinyali verdirir. İyonizasyon kaynağı olarak radyoaktif bir eleman kullanan detektörlerden yayılan radyasyon miktarı 0,1 m. detektörden uzakta 0,1 mR/h’den daha az olmalıdır. Detektörlerin test işlemlerinin yapılabilmesi ya da alarm veren detektörün ayırt edilebilmesi için her detektör üzerinde ışıklı bir ikaz da bulunmalı ve detektör alarm sinyali vermeye devam ettikçe bu ışık da yanar halde kalmalıdır. Detektör içindeki devrelerde meydana gelebilecek arızalar da yangın santralı üzerinde anında değerlendirilebilmelidir. Bu detektörler için kullanılan sinyal iletim prensibi, ana santrala bu detektörler arasındaki hattın kopukluğunu yangın sinyalinden ayrı bir şekilde bildirmeye imkân verecek bir türde olmalıdır. Detektörler, harici etkilerden örneğin; rutubet, titreşim vs.’den korunmuş olmalıdır. Optik Etkili Duman Detektörü: Yangın sırasında oluşan dumanlara karşı duyarlıdır. Yangının erken teşhisinde, bilhassa yanma sonucu çok duman çıkarabilecek yer ve cisimler için kullanılır. Kapalı bir bölmede özel bir kaynaktan çıkan ışıkların, duman mevcudiyetinde, yansıyarak ışığa duyarlı bir hücre üstüne düşmesiyle çalışmalı ve çevre aydınlığından etkilenmiyecek bir biçimde imal edilmiş olmalıdır. Detektörlerin test işlemlerinin yapılabilmesi ya da alarm veren detektörün ayırt edilebilmesi için her detektör üzerinde ışıklı bir ikaz da bulunmalı ve detektör alarm sinyali vermeye devam ettikçe bu ışık da yanar halde kalmalıdır. Detektör içindeki devrelerde meydana gelebileck arızalarda yangın ana santralı - üzerinde anında değerlendirilebilmelidir. Bu dediktörler için kullanılan sinyal iletim prensibi, ana santralla bu detektörler arasındaki hattın kopukluğunu yangın sinyalinden ayrı bir şekilde bildirmeye imkân verecek bir türde olmalıdır. Detektörler harici etkilerden örneğin rutubet, titreşim vs.’den korunmuş olmalıdır. Elektro - Optik Alev Detektörü: Yangın sırasında oluşan alevlerin çıkardığı ışığa karşı hassas olan bu detektörler yangının erken ihbari için yararlıdır. Ültraviyole veya infrared ışınlarına karşı duyarlı olan özel bölmeler yangın alevini tesbit edecek özelikte olmalı ve böyle durumlar özel elektronik bir devreye en geç 1 saniye içinde değerlenidirilerek santrala iletilmelidir. Detektörlerin görüş açısı en az 60 derece olacak, gerektiğinde bu açı azaltılabilecektir. Dedektörlerin görüş açısı içinde en hassas nokta ile en az hassas duyarlıktaki noktaların duyarlılıkları oranı %50’den fazla olmamalıdır.

Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Yangın İhbar Tesisatı

Yetkilinin İmzası :

Sayfa:33

www.stajdefterim.org

Tarih :

Detektörler herhangi bir patlamaya yol açmayacak özellikte yapılmalıdır. Detektörlerin test işlemlerinin yapılabilmesi ya da alarm veren detektörün ayırt edilebilmesi için her detektör üzerinde ışıklı bir ikaz da bulunmalı ve detektör alarm sinyali vermeye devam ettikçe bu ışık da yanar halde kalmalıdır. Detektör içindeki devrelerde meydana gelebilecek arızalarda yangın ana santralı üzerinde anırida değerlendirilebilmelidir. Bu detektörler için kullanılan sinyal iletim prensibi, ana santralla bu detektörler arasındaki hattın kopukluğunu yangın sinyalinden ayrı bir şekilde bildirmeye imkân verecek bir türde olmalıdır. Detektörler, harici etkilerden örneğin rutubet, titreşim vs.’den korunmuş olmalıdır. Yangın Ihbar Santralları : Yangın ihbar santralları buton veya detektörlerden gelen ikazı değerlendirip, ses ve ışıkla ilgililere ileten cihazlardır. Bu santrallar kullanılacakları yerlerde, tercihan 24 saat devamlı insan bulunan yerlere konulmalıdır. Bu yerler itfaiye binası, bekçi odası, giriş kapıcı binası, operatisris odası, müracaat mahalleri olabilir. Bu yerlerin ayrıca santralın harici tesirlerden etkilenmemesi için, motor veya ark yapan elektrikli cihazlardan uzak olması uygun olur. Santrallar kullanılacakları binaları ehemmiyet derecesine ve ikazın buton veya detektörlerle yapılmasına uygun şekilde özellikleri haiz olmalıdır. Santralin bulunduğu yerden başka bir yerde de (itfaiye veya ikinci bir kontrol merkezi) ana alarm ve ana arızanın ışıklı ve seşle belirtilmesi için gerekli tertibat olacaktır. İLÂVE İHBAR TABLOSU diye adlandırılan bu tabloda ışıklı ve yazılı alarm ve arıza belirtilecek ve ayrıca sesi kısmak için bir ses düğmesi olacaktır. Santral aşağıdaki kısımlardan müteşekkil olacaktır. Şarj ve Besleme Ünittesi: Santrallar 110-220 V.A.C. gerilimle beslenecektir. Çalışması ise firmanın belirleyeceği 12-24 veya 48 V. D.C. olacaktır. Santralı besleyecek akü bataryası sistemi en az 48 saat besleyecek kapasitede olacaktır. Şarj ünitesi santralın 48 saat çalışmasında sarfettiği enerjiyi 12-18 saatte aküye şarj etmelidir. Santral ±%20 şebeke geriliminde çalışabilmeli ve bu sınırlar dışına çıkıldığında şebeke otomatik olarak devre dışı olarak besleme aküden sağlanmalıdır. Otomatik Tampon Şarj Ünitesi: Sistemin tam elektronik olarak besleyen rölesiz bir redresör ünitesidir. Bu ünite şebekede cerayan varken hem sistemi besleyecek ve hem de aküye şarj edecektir. Akü şarjı tamamlandığı vakit, şarj otomatik olarak kesilmelidir. Hiçbir suretle sürşarj yapılmamalıdır. Akünün şarj edildiği ışıklı olarak belirlenmelidir. Akü voltajı emniyetli çalışma sınırının %25 altına düştüğü vakit bu ışıklı ve sesli arıza olarak belirlenmelidir. Elektronik kontrollu şarj ünitesi şebeke geriliminin %40 düşmesi halinde otomatik olarak devresini, sistemde bir aksaklığa meydan vermeyecek zaman içersinde, 20-30 m. saniye gibi batarya üzerine aktarmalıdır. Sistem -10, +40°C muhit sıcaklığında çalışmalıdır. sistemde A.C. ve D.C. devrelere ait sigorta ve anahtarlar bulunmalıdır. Sistemi muhitteki parazitlerden korumak için gerekli filtre devreleriyle mücehhez olacaktır. Sistem A.C. kaçakları için topraklama klemensli olacak ve iyi bir şekilde topraklanacaktır. Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Yangın İhbar Tesisatı

Yetkilinin İmzası :

Sayfa:34

www.stajdefterim.org

Tarih :

İhbar Sistemleri Ünitesi (paneli) : Yangın ihbar santralı yukarıda izah edildiği gibi buton veya muhtelif detektörlerle ikaz vermektedir. Bu devreler kullanılan buton veya detektörlerden gelecek sinyalleri değerlendirecek şeklide ve elektornik olarak dizayn edilmiş olacaktır. İhbar devreleri aşağıdaki şekilde ve azami 5 devreli panallerden müteşekkil olacaktır. Her 5 devre için bir röle olacak ve bu röle korna veya korna gurublarını çalıştıracaktır. Ayrıca her 5 devre için bir açık ve bir kapalı kontak olacaktır. (Havalandırma motorlarını durdurmak veya kapıları açmak için). Projesinde gösterilmiyorsa bu kontaklarla olmayabilir. Her 5 devreli panel için besleme devresinde aşırı akımlar için normal veya elektronik aşırı akım sigortaiarı bulunacaktır. Bu sigorta attığında devre dışı kalan panelde ışıklı olarak belli olmalıdır. Herhangi bir yangın sinyali geldiğinde her devre için bir veya bütün devreler için tek olmak üzere bir reset düğmesi veya düğmeleri olacaktır. Yangın alarmı geldiği zaman santralda bu ışıklı ve sesli olarak belli olacaktır. Bu YANGIN yazısını ışıklı olarak belirtecek veya yangın yazısı yanındaki kırmızı lambalar yanarak veya yanıp sönerek ikaz verecektir. Arıza içinde aynı şekilde ikaz olacaktır. Her devre için ayrıca arıza ve yangın ikaz lambaları olacaktır. Her hangi bir arızada veya alarmda o devrenin lambası yanacak ve bunlar umumi arıza ve yangın ikazlarıyla beraber çalışacaktır. Yalnız Yangın Butonlu - Ihbar Ünitesi: Devresi yalnız yangın butonları ile çalışacak şekilde yapılmış ünitedir. Bu ünitede bir devreye 1 veya daha fazla buton bağlanabilecektir. Butonlara basıldığı zaman santral da alarm verecektir. Bir devrede hat kopukluğu olduğu zaman santralda o devreye ait arıza lambası yanacaktır. Bu arıza ışıklı ve sesli olarak ünitede belli olacaktır. Arıza giderilinceye kadar ışıklı ve sesli sinyaller devam edecektir. Ancak sesli ikaz bir düğme ile kısılabilir: Arıza olan 5 devreli paneldeki diğer devrelerin birinden yangın ihbarı geldiğinde, yangın alarmı verebilmelidir. Devrelerin sağlam olup olmadığı ayrıca test edilebilmelidir. Test her devre içni ayrı bir butonla yapılabileceği gibi, her panel veya bütün santral için tek bir butonla da yapılabilir. Test esnasında panel sahte hat kopuğu ve sahte yangın vermeli, bunlar aynen arıza ve alarm sinyalleri şeklinde santralda belli olmalıdır. Ancak test esnasında korna ve diğer kontaklar çalışmamalıdır. Butonlara gidecek hat adedi hat kopuğu verebilecek adette olmalı ve bağlantılar her buton arızası belli olacak şekilde olmalıdır. Projede bir butonun bağlantısı açık şekilde gösterilmelidir.Yangın Butonlu Detektörlü İhbar Ünitesi: Devresi buton ve detektörlerden gelecek ikazı değerlendirecek şekilde yapılmış olan ihbar üniteleridir. Bu detektörler yukarıda sıcaklık tesiri ve iyonizasyon tesiri i!e çalışan detektörler olarak tarif edilmiştir. Bu ünitelerde aynen yukarıda tarif edilen paneller gibi olacak, ancak kullanılan detektörlerin özelliklerine göre dizayn edilmiş olacaktır. Bir devreye buton ve detektör ayrı ayrı veya müştereken bağlanabilmelidir. Bir devre üzerinde buton ve detektörler birden bağlanabilecektir. Detektör adedi bir devrenin kaplayacağı azami alana yerleştirilecek adette olabilecektir. - Santrale ait katalog ve orijinal bağlantı şemaları, işletme ve bakım tarifnameleri (Türkçe olarak) işyerine asılacak ve 3' er nüsha İdareye verilecektir. - Telefon ve yangın ihbar tesislerine ait dağıtım kutuları mümkün mertebe yan yana ve tek bir dağıtma kutusu içinde birleştirilecektir.

- Tesisatın yapılmasında "Devlet tarafından kullanılan binaların yangından korunması hakkında yönetmelik" in yürürlükte olan tarihlisine uyulacaktır. Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Yangın İhbar Tesisatı

Yetkilinin İmzası :

Sayfa:35

www.stajdefterim.org

Tarih :

KULLANILAN TERİMLER Güç dağıtım tesisatı : Bina içinde veya bina grupları arasında, alçak gerilimli enerjinin tüketicilere ulaştırılması için yapılan tesis bölümüdür. Yedek enerji kaynağı: Özel veya tüzel bir kişinin mülkiyet sınırları içindeki tesislerini, elektrik enerjisinin kesilmesi halinde, insan hayatı ve mal kaybına yol açmamak maksadı ile, beslemek üzere tesis ettiği elektrik enerjisi üretim tesisidir. Yedek enerji sistemi : Yedek enerji kaynağı ve bunun beslediği tesislerin tümüdür. Yedek enerji : Yedek enerji kaynağından yararlanılarak üretilen enerjidir. toplamıdır.

Kurulu güç : Bir tesisde bulunan elektrik enerjisi tüketicilerinin anma güçlerinin

Ana tablo : Girişi enerji kaynağına bağlı olan, bina içindeki dağıtım tablolarını beslemek üzere yeteri kadar çıkışı bulunan, giriş ve çıkışlarda koruma ve kumanda için gerekli cihazları taşıyan tablodur. Ölçüm tablosu : Elektrik enerjisinin ölçülmesi için gerekli cihazları taşıyan; üzerindeki bağlantılara ve cihazlara izinsiz müdahaleyi imkansız kılacak şekilde korunmuş, mühürlenebilir tablodur. Dağıtım tablosu : Elektrik enerjisinin, yapının belli bir bölgesinde dağıtılmasını sağlamak maksadı ile tesis edilmiş; yerine göre tüketicilerin kontrol, koruma ve kumanda cihazlarını da taşıyan tablodur. Aydınlık düzeyi : Bir yüzeye düşen ışık akısının o yüzeyin alanına bölümüdür. Birimi (Lux) tür. Aydınlatma kontrol sistemi : Aydınlatma düzeyinin istenen şartlara göre azaltılmasını veya çoğaltılmasını, otomatik olarak temin etmek üzere yapılacak tesisattır. Acil aydınlatma : Elektrik enerjisinin kesilmesi halinde, insanların binadan çıkış yollarını aydınlatmak üzere, enerjisini kendi özel kaynağından sağlayan, aydınlatma sistemidir. Toprak: Elektrik potansiyelinin her noktada sıfır olduğu yeryüzünün madde ve yer olarak ifadesidir. Topraklayıcı: Toprağa gömülü ve toprakla iletken bir bağlantısı olan veya beton içine gömülü,geniş yüzeyli bağlantısı olan iletken parçalardır. Topraklama tesisi : Birbirine iletken olarak bağlanan ve sınırlı bir alan içinde bulunan topraklayıcılar ya da aynı görevi yapan metal parçalar ve topraklama iletkenlerinin tümüdür.

Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Kullanılan Terimler

Yetkilinin İmzası :

Sayfa:36

www.stajdefterim.org

Tarih :

Temel topraklama : Beton içine gömülü, toprakla ( beton vasıtası ile) geniş yüzeyli olarak temasda bulunan iletkendir. Potansiyel dengeleme : Potansiyel farklarının ortadan kaldırılmasıdır. Parafudr : Kullanılacağı yerdeki işletme gerilimine göre boyutlandırılmış, aşırı gerilim koruma cihazıdır. Aşırı gerilim : Genellikle kısa süreli olarak faz iletkenleri arasında, ya da faz iletkenleri ile toprak arasında oluşan, işletme geriliminin izin verilen en büyük sürekli değerini aşan, fakat işletme frekansında olmayan bir gerilimdir. Aşırı gerilim koruma cihazı : İşletme gerilimi altındaki iletkenlerde oluşacak aşırı gerilimleri toprağa iletmek üzere imal edilmiş cihazdır. İletişim sistemi : Haber ve bilgilerin (örneğin ses, görüntü ve işaretlerle ölçü değerleri, ihbarlar ve komutlar gibi kontrol ve kumanda bilgileri) taşınması ve işlenmesi için gerekli düzenlerdir. Güvenlik sistemi : Bina ve tesislerin kötü maksatlı davranışlara karşı korunması için düzenlenen ya da bina içinde oluşacak tehlikeli durumları algılayıp ihbar veren sistemlerdir. Harmonikli yük : Şebeke frekansının katı frekanslarda akım ve gerilim üreten tüketicilerdir.

Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Kullanılan Terimler

Yetkilinin İmzası :

Sayfa:37

www.stajdefterim.org

Tarih :

UYGULAMA STANDARTLARI 1.

Projelerde kullanılacak tüm malzemelerin zorunlu standartlara uygun olacağı ve uygulama projelerinin yapımında;

2 Bir buata en çok 4 bağlantı ucu gelebilecek, bu sayı aşıldığında kare buat veya ek kutusu konulacaktır 3 . Projelerde kullanılan tüm elemanların yerleri tam olarak belirtilecek ve en azından aşağıdaki standartlara uyulacaktır; a) Anahtarlar, 110 cm. yukarda b) Prizler, zeminden 40 cm. yukarda, c) Aplikler, zeminden 190 cm. yukarda d) Tablolar, zeminden 200 cm. yukarda e) Buatlar, zeminden 220 cm. yukarda f) Yukarıdaki elemanlar, kapılardan 30 cm, duvar birleşim noktalarından ve pencerelerden 50 cm. uzakta olacaktır. 4. Projelerde kullanılan tüm pano ve dağıtım kutuları, özel harf ve yazılarla kodlandırılacaktır. 5. Projelerde, yatay planlar yanında her sistem için ayrı ayrı tek hat şemaları verilecektir 6. Projelerde iletken renk kodları aşağıdaki şekilde belirtilmek zorundadır; a) Üç fazlı sistemlerde; Koruma iletkeni yeşil bantlı - sarı, nötr iletkeni açık mavi, faz iletkenleri TSE Standartlarına uygun olarak R - gri, S - siyah, T - kahverengi seçilecektir. b) Üç fazlı sistemin devamı durumundaki bir fazlı sistemde, faz iletkeni gri veya kahverengi seçilecektir. c) Özel durumlarda ise, kullanılan iletken renkleri tanımlanacaktır. 7. Kat tabloları girişinde, 30 mA. eşik korumalı kaçak akım koruma rölesi kullanılacaktır. Ana tabloda ise 300 mA. eşik korumalı kaçak akım koruma rölesi kullanılacaktır. Kesme kapasitesi imalat sınırını aştığı durumlarda, ana tablo yükleri bölünerek 300 mA. eşik korumalı kaçak akım koruma rölesi kullanılacaktır. 8. Sayaç tabloları, katlarda aynı mahalde ve bir arada olacaktır. Bina genel kullanımına yönelik ayrı bir sayaç ve sayaç tablosu olacak, ortak amaçlı kullanılan tüm tesisat bu tablodan beslenecektir. 9. Yapı bağlantı hattı kesiti, gerilim düşümü ve akım yoğunluğu kontrolü yapılarak tespit edilecektir. Ancak, konutlar için bu kesit bakır iletken olması durumunda en az 6 mm2 , alüminyum iletken olması durumunda ise en az 10 mm2 olmalıdır. 10. Aydınlatma ve priz linyeleri ayrı ayrı olacaktır. Kolon linye hatları, tablolardan çıkış sırasına uygun olarak numaralandırılacak ve uzun hatlarda linye numaraları yanına beslendikleri tablo kodu da yazılacaktır. Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Proje Uygulamaları

Yetkilinin İmzası :

Sayfa:38

www.stajdefterim.org

Tarih :

11. Aydınlatma ve priz linyeleri ile priz sortileri en az 2.5 mm² kesitinde bakır iletkenle tesis edilecektir. Bütün prizler, toprak hatlı olacaktır. Banyolarda en az iki (çamaşır makinası ve elektrikli şofben gücüne uygun), mutfakta ise en az üç bağımsız priz linyesi (bulaşık makinası, elektrikli fırın ve elektrikli su ısıtıcısı gücüne uygun) olacaktır. Prizlerin kullanma amacı ve güçleri belirtilecek, kullanma amacı belli olmayan priz güçleri bir fazlı priz için en az 300 watt, üç fazlı priz için en az 600 watt kabul edilecektir. Priz linyelerine en çok yedi priz bağlanabilecek, ancak priz güçleri toplamı 2000 VA.'yı geçemeyecektir. 12. Kompanzasyon yapılmayan tesislerde, gaz deşarjlı lambaların (floresan, sodyum ve civa buharlı v.b.) kullanılması durumunda, ampul başına gerekli kapasitede kondansatör paralel bağlanacak veya kondansatörlü balast kullanılacaktır. 13. Lambadan lambaya geçiş yapılması durumunda, gerekçesi belirtilecek ve uygun klemensle bağlantı sağlanacaktır. 14. Tabloların yükleme cetvelleri, yüklerin özelliklerini, sorti cins ve sayılarını, linye güçlerini, sigorta cins ve kesme kapasitelerini ve gerekli diğer bilgileri kapsayacaktır. 15. Bölümlerin özelliklerine ve kullanım amaçlarına göre aydınlatma hesabı yapılacak, enerji tasarrufu açısından da değerlendirilerek armatürlerin cins ve güçleri seçilerek kat planları üzerinde gösterilecektir. Basit yapılar için, aydınlatmada en az 12 watt/m2 esas alınacaktır. 16. Kolon hatlarının katlar arasındaki iniş ve çıkış noktaları, açık olarak belirtilecektir. 17. Tabloların giriş ve çıkışlarında yük akış yönüne göre önce şalter, sonra sigorta kullanılacaktır. Şalterlerin hareketli kontakları, açık durumda ve enerjisiz olacaktır. Kat tabloları ana kesicisi, faz - nötr kesmeli olacaktır. Kalorifer dairesinde aydınlatma ve kuvvet tesisatı tam olarak gösterilecektir. Hidrofor motoru, anma gücü ve kumanda şekli projede gösterilecektir. Asansör tablosu detayı, besleme hattı ve makine dairesi ile kuyu aydınlatması projede gösterilecektir. Makina dairesinde en az bir ışık sortisi ve bir topraklı priz bulunacak ve bu sortiler müşterek tablodan bağımsız çekilecek bir linyeden beslenecektir. Asansör besleme hattı kesiti asansörün güç ve kapasitesine göre hesaplanacaktır. Bu kesit en az 4 x 6 mm2 olacak ve çıkışı müşterek tablodan uygun bir şalter ile yapılacaktır. Asansör dairesi tesisatı etanj olacaktır. Asansör topraklama hattı asansör kumanda panosuna kadar bağımsız bir hat olarak çekilecektir. 18. Bina girişine, binadaki toplam telefon sortisine yetecek kapasitede ve % 20 yedek hat bağlantısına uygun Bina Telefon Dağıtım Kutusu (BTDK) konulacaktır. BTDK ile dış telefon bağlantısı için bina çıkışına kadar içinde kılavuz tel olan boş boru bırakılacaktır. 19. Konutlarda en az iki, işyerlerinde en az üç adet telefon sortisi olacaktır. Kat Telefon Dağıtım Kutusu (KTDK) ile BTDK arasına çekilecek kablo, kattaki toplam telefon sortisi sayısının % 20 fazlası kapasitede olacaktır. KTDK, o kattaki toplam telefon sortisi sayısından % 20 fazla telefon sortisi bağlantısına uygun olacaktır. Yapılan İşin Konusu/Adı :

Öğrencinin İmzası :

Proje Uygulamaları

Yetkilinin İmzası :

Sayfa:39

www.stajdefterim.org

Tarih :

20. Her konutta en az bir TV / R prizi olacaktır. Konut içinde birden fazla TV / R prizi olması durumunda, konut içinde dağıtıcı (tapoff) kullanılacaktır. Bina girişinde TT 'nin bağlantı yapması için, Bina Kablo TV Bağlantı Kutusu konulacaktır. Bu kutu ile dış Kablo TV bağlantısı için, bina çıkışına kadar içinde kılavuz tel olan boş boru bırakılacaktır. Bu kutu, binadaki toplam abonelere yetecek sayıda çıkışa ve % 20 yedek kapasiteye sahip olacaktır. 21. Çok aboneli ve çok katlı binalarda, bina ana girişindeki dağıtım kutusu dışında katlarda da aynı özellikte ara dağıtım kutuları kullanılacaktır. 22. Hesaplar (Tarfo Gücü Hesabı, Kompanzasyon Hesabı, Kısa Devre Hesabı, Kablo ve Bara Kesit Hesabı, YG Direk Seçim Cetveli, AG Gerilim Düşümü Hesapları ve Kablo ve Bara Kesit Hesabı, Direk Vektör Diyagramları Hesabı ve/veya Çizimleri, Özel Tip Trafo Binası ise Betonarme Statik Hesabı)

Yapılan İşin Konusu/Adı :

Proje Uygulamaları

Öğrencinin İmzası :

Yetkilinin İmzası :

www.stajdefterim.org

Tarih :

elk (trafo) stajı.pdf

Beton zemin altına döşenmesi icap eden kablolar, kanal veya büzler içerisinden. geçirilecektir. Yolu veya duvarı kat eden kısımlarda kablolar büzler içerisinden ...

1013KB Sizes 83 Downloads 115 Views

Recommend Documents

Learning ELK Stack - Saurabh Chhajed.pdf
Kibana About This Book • Solve all your data analytics problems with the ELK stack • Explo. Page 1 of 1. Learning ELK Stack - Saurabh Chhajed.pdf.

Dec. flyer Elk Lake.pdf
Retrying... Download. Connect more apps... Try one of the apps below to open or edit this item. Dec. flyer Elk Lake.pdf. Dec. flyer Elk Lake.pdf. Open. Extract.

Elk County - CDRA Testimony.pdf
... pounds of palletized items. The uncertainty of Pennsylvania processors to. Page 3 of 5. Elk County - CDRA Testimony.pdf. Elk County - CDRA Testimony.pdf.

Elk County - CDRA Testimony.pdf
and the place where Straub Beer is brewed. What I never ... Warren, Cameron, Jefferson and Forest counties. The next .... Elk County - CDRA Testimony.pdf.

2017-2018 Elk Lake Budget.pdf
Page 1 of 23. Page 1 of 23. Page 2 of 23. Page 2 of 23. Page 3 of 23. Page 3 of 23. Page 4 of 23. Page 4 of 23. 2017-2018 Elk Lake Budget.pdf. 2017-2018 Elk ...

IL - Elk Grove Village (Tobacco 21) Ordinance.pdf
There was a problem loading more pages. Retrying... Whoops! There was a problem previewing this document. Retrying... Download. Connect more apps... Try one of the apps below to open or edit this item. IL - Elk Grove Village (Tobacco 21) Ordinance.pd

Beauty Hair Salon Elk Grove CA.pdf
Beauty Hair Salon Elk Grove CA.pdf. Beauty Hair Salon Elk Grove CA.pdf. Open. Extract. Open with. Sign In. Main menu. Displaying Beauty Hair Salon Elk ...

Letter to Elk Grove Council, re Policing Commission.pdf
Letter to Elk Grove Council, re Policing Commission.pdf. Letter to Elk Grove Council, re Policing Commission.pdf. Open. Extract. Open with. Sign In. Main menu.

Elk-Lake-SD_Action-Plan_10-13-2017.pdf
as life long learners and responsible citizens. Vision. The Vision of the Elk Lake School District is to continually strive to educate all students in collaboration.

Elk-Lake-SD_Comprehensive-Plan_11-7-2016.pdf
Page 2 of 68. 2. District Profile. Demographics. 2380 Elk Lake School Road. Springville, PA 18844. (570)278-1106. Superintendent: Kenneth Cuomo. Director of ...

Beauty Salon For Black Hair Elk Grove CA.pdf
Beauty Salon For Black Hair Elk Grove CA.pdf. Beauty Salon For Black Hair Elk Grove CA.pdf. Open. Extract. Open with. Sign In. Main menu. Displaying Beauty ...

white-face-detective-sgt-insp-elk-6-by-edgar.pdf
There was a problem previewing this document. Retrying... Download. Connect more apps... Try one of the apps below to open or edit this item.